53

Ενενήντα από τους 102 επιβαίνοντες στο Boeing 737-400 της ινδονησιακής εταιρίας Adam Air σκοτώθηκαν από τη συντριβή του αεροσκάφους, που εντοπίστηκε τα ξημερώματα της Τρίτης στη νήσο Σουλαβέσι. Δώδεκα από τους επιβαίνοντες φέρονται να επέζησαν.

Το αεροσκάφος συνετρίβη σε ορεινή περιοχή του νησιού, αφού είχε εκπέμψει σήμα κινδύνου. Η αεροπορική τραγωδία αποδίδεται στις κακές καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή.

Οι διασώστες κατάφεραν να εντοπίσουν τα συντρίμμια του αεροπλάνου τα ξημερώματα της Τρίτης και διαπίστωσαν ότι οι 90 από τους 102 επιβαίνοντες είναι νεκροί. Μεταξύ των επιβαινόντων ήταν εξαμελές πλήρωμα,πολλά παιδιά και τρεις Αμερικανοί.

Σύμφωνα με χωρικούς που έσπευσαν στο σημείο, 12από τους επιβαίνοντες επέζησαν της συντριβής και μεταφέρονται στην πρωτεύουσα του νησιού Μακάσαρ. Ωστόσο, την πληροφορία περί επιζώντων δεν επιβεβαιώνει ακόμη το υπουργείο Μεταφορών της χώρας.

Το αεροσκάφος, που εκτελούσε την πτήση Kl-574, απογειώθηκε από την πόλη Σουραμπάγια της ανατολικής Ιάβας στις 08:00 (ώρα Ελλάδας) τη Δευτέρα και επρόκειτο να προσγειωθεί δύο ώρες αργότερα στην πόλη Μανάντο, στα νότια της νήσου Σουλαβέσι.

Περίπου μία ώρα μετά την απογείωση, ο πύργος ελέγχου είχε την τελευταία επικοινωνία με το αεροσκάφος. Επί πολλές ώρες, η τύχη του αεροσκάφους αγνοείτο. Το υπουργείο Μεταφορών ανακοίνωσε ότι το αεροσκάφος εξέπεμψε σήμα κινδύνου, ενώ βρισκόταν πάνω από τη νήσο Σουλαβέσι και οι αρχές κινητοποιήθηκαν, στέλνοντας διασώστες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συντριβή του αεροσκάφους της Adam Air είναι η δεύτερη τραγωδία που πλήττει την Ινδονησία τις τελευταίες ημέρες. Περισσότεροι από 400 άνθρωποι πνίγηκαν όταν το πλοίο στο οποίο επέβαιναν βυθίστηκε εν μέσω σφοδρής κακοκαιρίας μεταξύ των νήσων Ιάβα και Βόρνεο. Περίπου 200 επιβάτες διασώθηκαν.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό