38

Χιλιάδες άνθρωποι άναψαν κεριά, επισκέφθηκαν ομαδικούς τάφους και τήρησαν δυο λεπτών σιγή την Τρίτη, δύο χρόνια μετά το καταστροφικό τσουνάμι που σάρωσε δεκάδες χωριά στις ακτές του Ινδικού Ωκεανού και στοίχισε τη ζωή σε 230.000 ανθρώπους.

Σε τζαμί στο Ούλι Λιούι της ινδονησιακής επαρχίας Ατσέχ, που επλήγη περισσότερο από το τσουνάμι, ο ιμάμης Ουσμάν Ντόντι είπε στους πιστούς ότι το τσουνάμι ήταν σημάδι από το Θεό.

«Σας παρακαλώ να συγχωρήσετε όλους αυτούς που μας εγκατέλειψαν εξαιτίας των κακών τους πράξεων» είπε ο ιμάμης μετά την τελετή για τους 169.000 νεκρούς που άφησε πίσω του το τσουνάμι στη βόρεια Σουμάτρα.

Το τζαμί είναι το μόνο κτίσμα που παρέμεινε στη θέση του μετά το τσουνάμι, που ακολούθησε τον σεισμό 9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Στη Σρι Λάνκα, οι καμπάνες των ναών ήχησαν στο μεγαλύτερο τμήμα της νότιας χώρας και οι κάτοικοι τήρησαν δυο λεπτών σιγή τη στιγμή που χτύπησε το τσουνάμι και άναψαν κεριά. Το ίδιο συνέβη και στην πρωτεύουσα των ινδικών νησιών Ανταμάρ και Νικομπάε, Πορτ Μπλερ.

Στο Κάο Λακ, θέρετρο της νότιας Ταϊλάνδης, οι κάτοικοι τίμησαν τη μνήμη των αγαπημένων τους προσώπων, ενώ τελετές στη μνήμη των θυμάτων πραγματοποιήθηκαν επίσης στη φημισμένη παραλία Πατόνγκ του νησιού Πουκέτ και στο ψαροχώρι Μπαν Ναμ Κεμ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ