51

Μπροστά στα ραδιόφωνα και τους τηλεοπτικούς δέκτες καθηλώθηκε ολόκληρη η Ισπανία για την κλήρωση του γνωστού El Gordo, του παλαιότερου και μεγαλύτερου σε κέρδη χριστουγεννιάτικου λαχείου στον κόσμο. Φέτος μοίρασε συνολικά στους Ισπανούς 2,1 δισεκατομμύρια ευρώ!

Ο πρώτος λαχνός είναι το 20 297, που κερδίζει από τρία εκατομμύρια ευρώ σε κάθε μία από τις 180 σειρές.

Μολονότι άλλα λαχεία δίνουν ατομικά υψηλότερα ποσά, το Gordo είναι θεωρείται το «πλουσιότερο» στον κόσμο για τα συνολικά κέρδη που χαρίζει.

Αντί για τζακ ποτ το ισπανικό λαχείο διανέμει τα κέρδη σε μία κλίμακα που ξεκινά από κέρδη ύψους 20 ευρώ, όσο και η αξία ενός δελτίου, μέχρι το πρώτο νικηφόρο δελτίο.

Λαχεία με τον αριθμό που κέρδισε είχαν πουληθεί σε πολλές περιοχές της Ισπανίας, όπως η Μαδρίτη, η Σεβίλη, το Αλικάντε, το Μπένιντρομ και η πρωτεύουσα των Βάσκων, Βιτόρια.

Μόλις άρχισε η κλήρωση, που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση, όλη η χώρα παρέλυσε. Είναι χαρακτηριστικό πως εκτιμάται ότι τρεις στους τέσσερις Ισπανούς και και χιλιάδες ξένοι ξόδεψαν για λαχνούς κατά μέσο όρο 70 ευρώ.

Τυχεροί αριθμοί ήταν όσοι τελειώνουν σε 5 αφού πέρυσι κληρώθηκε ο αριθμός 20 085, αλλά και ο 22 106 που αντιστοιχεί στην ημερομηνία της νίκης του Ισπανού Φερνάντο Αλόνσο στη Formula 1.

Πολλοί Ισπανοί αγόρασαν τα λαχεία τους από «τυχερά κιόσκια», τα οποία είχαν διαθέσει τις προηγούμενες χρονιές τους τυχερούς λαχνούς και δεν ήταν λίγοι όσοι ταξίδεψαν στο χωριό Σορτ (που σημαίνει τύχη) στα Πυρηναία, στο οποίο έχουν κληρωθεί δέκα φορές μεγάλα ποσά.

Το λαχείο αυτό, που καθιερώθηκε επί βασιλείας του Κάρλου Γ το 1763, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των Χριστουγέννων στην Ισπανία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press,ΑΠΕ/Γερμανικό