Αναστρέψιμη η πρώιμη καρδιακή νόσος, μετά τη διακοπή του καπνίσματος
Νέα Υόρκη: Τα πρώιμα σημάδια της καρδιακής νόσου σε νεαρούς ενήλικους καπνιστές ίσως μπορούν να εξαφανιστούν αμέσως μετά την διακοπή του καπνίσματος, σύμφωνα με νέα ιαπωνική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Journal of Nuclear Medicine.
Νέα Υόρκη: Τα πρώιμα σημάδια της καρδιακής νόσου σε νεαρούς ενήλικους καπνιστές ίσως μπορούν να εξαφανιστούν αμέσως μετά την διακοπή του καπνίσματος, σύμφωνα με νέα ιαπωνική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Journal of Nuclear Medicine.
Το κάπνισμα διαταράσσει τη φυσιολογική λειτουργία του τοιχώματος των αρτηριών, γνωστό ως ενδοθήλιο, το οποίο πρέπει να συστέλλεται και να χαλαρώνει για τη ρύθμιση της αιματικής ροής. Αυτό μπορεί να προάγει την εκδήλωση αθηροσκλήρωσης, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού επεισοδίου.
Ερευνητές του Πανεπιστημίου Χοκάιντο με επικεφαλής τον Δρ Ναγκάρα Ταμάκι χρησιμοποίησαν τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων (PET), για να εξετάσουν τις επιπτώσεις της διακοπής του καπνίσματος στην αιματική ροή στις στεφανιαίες αρτηρίες 15 ανδρών μεταξύ 20 και 40 ετών που ανέφεραν ότι κάπνιζαν κατά μέσο όρο 20 τσιγάρα την ημέρα για περισσότερα από πέντε χρόνια και συμφώνησαν να σταματήσουν να καπνίζουν για τουλάχιστον έξι μήνες.
Οι άνδρες δεν είχαν ενδείξεις καρδιακής νόσου και εκτός από το κάπνισμα, δεν υπήρχαν άλλοι παράγοντες κινδύνου καρδιακής ή αγγειακής νόσου.
Μετά από έναν μόλις μήνα χωρίς τσιγάρο, η μη φυσιολογική λειτουργία της στεφανιαίας αρτηρίας σύμφωνα με τις απεικονίσεις PET είχε εξομαλυνθεί. Η βελτίωση διατηρούνταν και μετά από έξι μήνες.
Η διαπίστωση ότι οι νεαροί ενήλικες καπνιστές με εξασθενημένη αρτηριακή λειτουργία μπορούν να αναστρέψουν την κατάσταση εντός ενός μήνα από τη διακοπή του καπνίσματος, ενισχύει τη λογική της διακοπής του τσιγάρου για την πρόληψη της καρδιακής νόσου.
health.in.gr
- Εντοπίστηκε στην Κυψέλη 13χρονη που είχε εξαφανιστεί – Συνελήφθησαν 3 νεαροί από την Αίγυπτο
- Ολυμπιακός: Θέμα χρόνου ένα ακόμη sold out: Πόσα εισιτήρια απέμειναν για το παιχνίδι με τον Βόλο
- Φως στο Τούνελ: Νέα στοιχεία για την εξαφάνιση της 16χρονης Λόρας
- «Φοβάμαι να σας πω…» – Αντιφάσεις στις καταθέσεις των δύο 22χρονων για το διπλό φονικό στη Φοινικούντα
- Σοκ στην Βρετανία: Πρώην πολιτικός δηλώνει ένοχος για 48 κατηγορίες – Νάρκωνε και βίαζε την πρώην σύζυγό του
- Πώς οι ΗΠΑ απήγαγαν τον Μαδούρο μέσα σε δύο λεπτά: Ελικόπτερα, χαμηλές πτήσεις και πυρά στο Καράκας