43

Ίχνη του ραδιενεργού πολώνιου-210 ανιχνεύθηκαν και στη σύζυγο του Ρώσου πρώην μυστικού πράκτορα Αλεξάντερ Λιτβινένκο, όπως επιβεβαίωσε ο αδελφός του. Η ζωή της, πάντως, δεν διατρέχει κίνδυνο.

Σε δηλώσεις του στο πρακτορείο ειδήσεων ANSA, ο Μαξίμ Λιτβινένκο υποστήριξε πως η νύφη του μολύνθηκε «με μια ασήμαντη δόση» και η ζωή της «δεν διατρέχει κίνδυνο».

«Μόλις μίλησα με την συμπατριώτισσά μου, Μαρίνα. Μολύνθηκε από πολώνιο-210, αλλά σε μια ασήμαντη δόση και δεν είναι σοβαρό. Η ζωή της δεν διατρέχει κίνδυνο» δήλωσε ο Μαξίμ Λιτβινένκο.

Σύμφωνα, μάλιστα, με έναν φίλο του Ρώσου πρώην πράκτορα, τα επίπεδα της ουσίας που ανιχνεύθηκαν είναι πολύ χαμηλά και δεν θα χρειαστεί να νοσηλευτεί.

Το βράδυ της Παρασκευής η βρετανική Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας (HPA) είχε ανακοινώσει ότι ένα «ενήλικο» μέλος της οικογένειας του Λιτβινένκο «που βρισκόταν κοντά του κατά τη διάρκεια της ασθένειάς του», είχε «εκτεθεί στο πολώνιο-210».

Είχε διευκρινιστεί, ωστόσο, ότι τα ίχνη πολωνίου-210 που εντοπίστηκαν δεν είναι «τόσο σημαντικά για να προκαλέσουν βραχυπρόθεσμα μια ασθένεια».

Το βρετανικό τηλεοπτικό κανάλι Sky News ανέφερε στη συνέχεια ότι ίχνη πολωνίου βρέθηκαν στα ρούχα της συζύγου του Λιτβινένκο αλλά πως ούτε εκείνη ούτε και ο γιος τους είχαν τη ραδιενεργό ουσία στον οργανισμό τους.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό