Νέα Υόρκη: Οι λάτρεις του καφέ έχουν ουσιαστικά χαμηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη τύπου ΙΙ συγκριτικά με άτομα που απέχουν του συγκεκριμένου ροφήματος, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Diabetes Care.

Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο με επικεφαλής την Δρ Μπέσα Σμιθ έθεσε υπό ιατρική παρακολούθηση 910 άνδρες και γυναίκες, όλοι άνω των 50 ετών και ελεύθεροι διαβήτη όταν ξεκίνησε η μελέτη.

Όταν οι συμμετέχοντες επανεξετάστηκαν περίπου οκτώ χρόνια αργότερα, οι πρώην και νυν καταναλωτές καφέ είχαν 60% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν διαβήτη τύπου ΙΙ.

Τα προστατευτικά οφέλη ήταν ορατά ακόμα και όταν συνυπολογίστηκαν στοιχεία για παραλλαγές στην σωματική δραστηριότητα, το βάρος, την αρτηριακή πίεση, το κάπνισμα και το φύλο.

Οι προστατευτικές επιδράσεις του καφέ ήταν ορατές ακόμα και μεταξύ των ατόμων που είχαν εξασθενημένη ανοχή γλυκόζης, πρώιμη ένδειξη διαβήτη, στην αρχή της μελέτης.

Οι επιστήμονες δεν μπόρεσαν να καθορίσουν την ποσότητα του καφέ που πρέπει να πίνει κάποιος για να έχει όφελος. Πάντως οι συμμετέχοντες ήταν γενικά μετριοπαθείς καταναλωτές καφέ.

health.in.gr