Απαγορεύται διά νόμου το κάπνισμα στους περισσότερους δημόσιους χώρους της Γαλλίας
Διάταγμα με το οποίο από την 1η Φεβρουαρίου 2007 απαγορεύεται το κάπνισμα στους περισσότερους δημόσιους χώρους εξέδωσε η γαλλική κυβέρνηση την Πέμπτη. Η απαγόρευση θα ισχύει για όλους τους δημόσιους χώρους από την 1η Ιανουαρίου 2008.
43
Διάταγμα με το οποίο από την 1η Φεβρουαρίου 2007 απαγορεύεται το κάπνισμα στους περισσότερους δημόσιους χώρους εξέδωσε η γαλλική κυβέρνηση την Πέμπτη. Η απαγόρευση θα ισχύει για όλους τους δημόσιους χώρους από την 1η Ιανουαρίου 2008.
Η απαγόρευση αφορά «όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους, οι οποίοι δέχονται κοινό ή συνιστούν χώρους εργασίας», τα μέσα μαζικής μεταφοράς αλλά και τους ελεύθερους χώρους σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια σχολεία.
Από τη ρύθμιση εξαιρούνται οι μόνιμες εγκαταστάσεις στις οποίες καταναλώνονται ποτά, τα καζίνο, τα καπνοπωλεία, οι ντισκοτέκ, τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία. Χώροι καπνίσματος θα μπορούν να καθιερωθούν σε εταιρείες, αλλά όχι σε σχολεία και νοσοκομεία.
Το διάταγμα θεωρείται το αποκορύφωμα της γαλλικής νομοθεσίας κατά του καπνίσματος, που εφαρμόζεται επί 30 χρόνια, αλλά δεν έχει αποτρέψει τους Γάλλους από το να καπνίζουν.
Σύμφωνα, όμως, με πρόσφατη δημοσκόπηση, τρεις στους τέσσερις Γάλλους ενήλικες τάσσονται υπέρ του νόμου. Η μεταστροφή αποδίδεται στο γεγονός ότι οι κίνδυνοι του καπνίσματος, κυρίως για τους παθητικούς καπνιστές, έγιναν περισσότερο γνωστοί. Η μεταστροφή αυτή, άλλωστε, ενθάρρυνε τη γαλλική κυβέρνηση να θέσει σε ισχύ το νόμο.
Την αντίθεσή τους στο νόμο εξέφρασαν οι ιδιοκτήτες καπνοπωλείων οι οποίοι διαδήλωσαν την προηγούμενη εβδομάδα ζητώντας επιπλέον βοήθεια από την κυβέρνηση καθώς, όπως υποστηρίζουν, τα έσοδά τους τώρα θα μειωθούν.
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Διεθνούς Ερευνητικού Κέντρο της Λυόν για τον καρκίνο, που έγινε σε 24 χώρες, η Γαλλία έχει τον πιο μολυσμένο αέρα σε δημόσιους χώρους (μετά από τη Συρία, τη Ρουμανία, το Λίβανο, το Βέλγιο και τη Σιγκαπούρη) και ο αέρας στο 42% των δημόσιων χώρων στη χώρα είναι επικίνδυνος για την ανθρώπινη υγεία.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γερμανικό
- Αταμάν για την ήττα από τον Άρη και το δύσκολο παιχνίδι με τη Ρεάλ – Χωρίς Ναν και πάλι ο Παναθηναϊκός
- Συναγερμός για την εξαφάνιση 16χρονης από τη Νέα Σμύρνη – Η ανακοίνωση από το «Χαμόγελο του Παιδιού»
- «Θεία δίκη» – Προς απέλαση μετανάστης από τη Βραζιλία influencer που αποθέωνε την ICE
- Τσατραφύλλιας: Έρχονται καταιγίδες, λασποβροχές και… άνοδος της θερμοκρασίας
- Παίκτης του Παναθηναϊκού κι επίσημα ο Χάβι Ερνάντεθ
- Πολωνία: Πρόστιμο στον υπουργό Δικαιοσύνης – Δεν έδωσε προτεραιότητα σε πεζή
