Στην τελική ευθεία η μάχη των υποψηφίων του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Γαλλίας
Στην τελική ευθεία βρίσκεται η μάχη των τριών υποψηφίων του Σοσιαλιστικού Κόμματος για το χρίσμα της διεκδίκησης της προεδρίας της Γαλλίας, στις εκλογές του 2007, καθώς η πρώτη εσωκομματική αναμέτρηση θα πραγματοποιηθεί στις 16 Νοεμβρίου.
43
Στην τελική ευθεία βρίσκεται η μάχη των τριών υποψηφίων του Σοσιαλιστικού Κόμματος για το χρίσμα της διεκδίκησης της προεδρίας της Γαλλίας, στις εκλογές του 2007, καθώς η πρώτη εσωκομματική αναμέτρηση θα πραγματοποιηθεί στις 16 Νοεμβρίου.
Οι κάλπες θα τοποθετηθούν σε 4.000 εκλογικά κέντρα που είναι έτοιμα να δεχθούν τους ψηφοφόρους.
Σε περίπτωση που κανείς από τους τρεις υποψήφιους -τη Σεγκολέν Ρουαγιάλ, τον Ντομινίκ Στρος Καν και τον Λοράν Φαμπιούς- δεν πλειοψηφίσει, οι οπαδοί του κόμματος θα προσέλθουν σε δεύτερο γύρο, στις 23 Νοεμβρίου.
Δύο μέρες πριν από τις εκλογές, οι τρεις υποψήφιοι συνεχίζουν με εντατικούς ρυθμούς την εκστρατεία τους, με στόχο πλέον τους αναποφάσιστους στο σύνολο των 220.000 εγγεγραμμένων οπαδών.
Με αλλεπάλληλες συνεντεύξεις σε όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, αλλά και με ανοιχτές συγκεντρώσεις, οι τρεις υποψήφιοι προσπαθούν μέχρι την τελευταία στιγμή να τονίσουν τις διαφορές τους: Η Σεγκολέν Ρουαγιάλ υμνεί τη συμμετοχή του λαού και το ρόλο που μπορεί να παίξει στην άσκηση της εξουσίας και μιλάει για μία «συμμετοχική δημοκρατία», ο Ντομινίκ Στρος Καν δηλώνει ξεκάθαρα «Σοσιαλδημοκράτης» και ο Λοράν Φαμπιούς τάσσεται υπέρ «μιας γραμμής προς τ αριστερά».
Κατά την προεκλογική εκστρατεία που διήρκησε ένα μήνα, η Σεγκολέν Ρουαγιάλ είχε μονίμως τα υψηλότερα ποσοστά σε όλες τις εβδομαδιαίες σφυγμομετρήσεις, είτε σε σχέση με τους τρεις υποψηφίους για την εκπροσώπηση του κόμματος, είτε για το ποιος από τους τρεις είναι σε καλύτερη θέση ν αντιμετωπίσει τον Νικολά Σαρκοζί της δεξιάς, στην τελική αναμέτρηση.
Μια πολύ ουσιώδης λεπτομέρεια είναι ότι οι σφυγομετρήσεις για το χρίσμα του κόμματος πραγματοποιήθηκαν στους «συμπαθούντες» του Σοσιαλιστικού Κόμματος και όχι στους εγγεγραμμένους οπαδούς που είναι οι μόνοι που έχουν δικαίωμα ψήφου. Σφυγομέτρηση στους οπαδούς δεν μπορεί να γίνει από τις εταιρείες, γιατί τις λίστες των εγγεγραμμένων έχει μόνο το κόμμα.
Το θέμα των σφυγμομετρήσεων έχει ιδιαίτερα ενοχλήσει τον Λοράν Φαμπιούς ο οποίος σύμφωνα με τις σφυγομετρήσεις δεν φαίνεται να έχει πείσει περισσότερους από το 10% των «συμπαθούντων». Ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας δεν χάνει ευκαιρία να δηλώνει ότι «χρησιμοποιούν τις σφυγομετρήσεις που κάνουν σε άτομα που δεν θα ψηφίσουν, για ν ασκήσουν πίεση σε αυτά που θα ψηφίσουν».
Προχώρησε, μάλιστα, στέλνοντας επιστολή σε όλους τους οπαδούς του κόμματος καλώντας τους «να μην παρασυρθούν από τη δεσπόζουσα ιδεολογία αλλά να νοιώσουν ελεύθεροι ψηφίζοντας αυτό που ο καθένας θέλει για τη χώρα και την αριστερά».
Την Πέμπτη θα φανεί κατά πόσο ο οπαδοί θ ακολουθήσουν την προτίμηση της πλειοψηφίας των προσκείμενων στο σοσιαλιστικό κόμμα ή θα δείξουν κριτικό πνεύμα ψηφίζοντας διαφορετικά.
Η Σεγκολέν Ρουαγιάλ πάντως καλεί τους οπαδούς να την ψηφίσουν από τον πρώτο γύρο, δίνοντας έτσι στον υποψήφιο του κόμματος μεγαλύτερη δύναμη στην αντιμετώπιση της δεξιάς. Αντίθετα, οι δύο άλλοι υποψήφιοι, και ιδιαίτερα ο Στρος Καν ο οποίος ανέβασε τα ποσοστά του κατά τη διάρκεια της εκστρατείας, ελπίζουν σε ένα δεύτερο γύρο, ως μόνη ελπίδα γιά ν ανατραπούν οι προβλέψεις των σφυγμομετρήσεων.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ,ΜΠΕ
- Αταμάν για την ήττα από τον Άρη και το δύσκολο παιχνίδι με τη Ρεάλ – Χωρίς Ναν και πάλι ο Παναθηναϊκός
- Συναγερμός για την εξαφάνιση 16χρονης από τη Νέα Σμύρνη – Η ανακοίνωση από το «Χαμόγελο του Παιδιού»
- «Θεία δίκη» – Προς απέλαση μετανάστης από τη Βραζιλία influencer που αποθέωνε την ICE
- Τσατραφύλλιας: Έρχονται καταιγίδες, λασποβροχές και… άνοδος της θερμοκρασίας
- Παίκτης του Παναθηναϊκού κι επίσημα ο Χάβι Ερνάντεθ
- Πολωνία: Πρόστιμο στον υπουργό Δικαιοσύνης – Δεν έδωσε προτεραιότητα σε πεζή
