«Φρένο» στον ρυθμό ανάπτυξης της ευρωζώνης τη διετία 2007-2008 προβλέπει η ΕΚΤ
Με ρυθμό 2,6% θα «τρέξει» το 2006 η οικονομία της ευρωζώνης, για να επιβραδυνθεί εκ νέου την επόμενη διετία γύρω στο 2%. Στην εκτίμηση αυτή συγκλίνουν οι ειδικοί που αναθεώρησαν προς τα πάνω τις προβλέψεις τους, τις οποίες υιοθέτησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
88
Με ρυθμό 2,6% θα «τρέξει» το 2006 η οικονομία της ευρωζώνης, για να επιβραδυνθεί εκ νέου την επόμενη διετία γύρω στο 2%.
Στην εκτίμηση αυτή συγκλίνουν οι ειδικοί που αναθεώρησαν προς τα πάνω τις προβλέψεις τους, τις οποίες υιοθέτησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην μηνιαία έκθεσή της.
Συγκεκριμένα οι ειδικοί αναθεώρησαν την εκτίμησή τους κατά 0,4% σε σχέση με την πρόβλεψη την οποία είχαν κάνει προ τριμήνου, καθώς αυξήθηκαν οι προσδοκίες τους για τις βιομηχανικές επενδύσεις και την κατανάλωση των νοικοκυριών.
Στη μελέτη, την οποία δημοσιεύει η ΕΚΤ, διατυπώνεται πρόβλεψη εκ μέρους των ειδικών για μείωση στο 2% του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας της ευρωζώνης, το 2007 και 2008, λόγω της αναμενόμενης επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας που σχετίζεται με την οικονομία των ΗΠΑ.
Η πρόβλεψη των ειδικών για το 2007 κάνει λόγο για αύξηση του ΑΕΠ της ευρωζώνης κατά 1,8%. Οι αντίστοιχες τελευταίες εκτιμήσεις της ΕΚΤ κάνουν λόγο για αύξηση 2,5% του ΑΕΠ της ευρωζώνης φέτος και 2,1% του χρόνου.
Σταθερές οι εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό
Όσον αφορά τον πληθωρισμό, οι ειδικοί δεν μετέβαλαν σημαντικά τις προηγούμενες εκτιμήσεις τους. Η πρόβλεψη για φέτος κάνει λόγο για ετήσιο πληθωρισμό 2,2%, ενώ η προ τριμήνου πρόβλεψη έκανε λόγο για πληθωρισμό 2,3%.
Για το 2007, προβλέπουν ετήσιο πληθωρισμό 2,1%, όπως και πριν. Ωστόσο, εκτιμάται ότι το 2008 ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει στο 1,9%, ελαφρώς κάτω από το 2%, όπως επιθυμεί η ΕΚΤ για να σταθεροποιηθούν μεσοπρόθεσμα οι τιμές.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Η Νέα Ζηλανδία στο έλεος νέων καταιγίδων και ισχυρών ανέμων μετά από πλημμύρες με έναν νεκρό
- Γιατί αυτός είναι ο πιο παγωμένος χειμώνας των crypto
- Ο Τραμπ ακόμη «ποθεί» η χώρα του να αποκτήσει τη Γροιλανδία, τονίζει η πρωθυπουργός της Δανίας
- Mattel vs Hasbro – Η μάχη των παιχνιδιών στον ψηφιακό κόσμο
- Νιγηρία: Τουλάχιστον 46 νεκροί σε τρεις επιθέσεις ενόπλων στην πολιτεία του Νίγηρα
- Εκουαδόρ: Η αστυνομία ανακάλυψε οκτώ ανθρώπινα κεφάλια και ένα «μήνυμα»
