
Καθησυχαστικοί οι ειδικοί για τους σεισμούς της Πεντέλης
Καθησυχάζουν οι ειδικοί για την εκδηλούμενη σεισμική έξαρση που παρατηρείται τους τελευταίους τρεις μήνες στην Πεντέλη, η οποία αντιπροσωπεύεται από δονήσεις της τάξης των 3-4 Ρίχτερ. Μόλις την Κυριακή, η περιοχή έδωσε δύο σεισμούς 3,3 και 3,7 Ρίχτερ.
71
Καθησυχαστικοί εμφανίζονται οι ειδικοί για την εκδηλούμενη σεισμική έξαρση που παρατηρείται τους τελευταίους τρεις μήνες στην Πεντέλη, η οποία αντιπροσωπεύεται από δονήσεις της τάξης των 3-4 Ρίχτερ.
Μόλις την Κυριακή, η περιοχή έδωσε, με διαφορά τεσσάρων ωρών, δύο σεισμούς 3,3 και 3,7 Ρίχτερ, χωρίς να αναφερθούν ζημιές.
Μιλώντας στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία, ο καθηγητής Γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ευθύμιος Λέκκας, υπογραμμίζει ότι «στην ευρύτερη περιοχή της Πεντέλης είναι πολύ δύσκολο να εκδηλωθούν δονήσεις μεγαλύτερες των 5-5,5 Ρίχτερ, επειδή τα υφιστάμενα ρήγματα, λόγω μεγέθους, δεν έχουν την απαιτούμενη δυναμικότητα».
«Εδώ οι σεισμοί είναι επιφανειακοί, με βάθος που δεν υπερβαίνει τα δέκα χιλιόμετρα» προσθέτει.
Κύριο χαρακτηριστικό των δονήσεων αυτών είναι η «ρηχότητα», ο υπόκωφος δηλαδή ήχος και το σβήσιμό τους, καθώς το κύμα ταξιδεύει πολύ γρήγορα στο έδαφος.
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1999 στην Πάρνηθα, η Αττική εισέρχεται σε μια άλλη φάση σεισμοτεκτονικής δραστηριότητας στο χερσαίο χώρο. Στον πέριξ δε της Αττικής θαλάσσιο χώρο, όλα τα ενδεχόμενα για τη σεισμική δραστηριότητα είναι ανοιχτά.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ρωσία: Ενας άμαχος νεκρός σε επιδρομή drones της Ουκρανίας
- Γάζα: 4 νεκροί, ανάμεσά τους δημοσιογράφος του Al Jazeera, από ισραηλινά πλήγματα
- Λίβανος: Η Τουρκία «καταδικάζει σθεναρά» τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς
- Λίβανος: Η κυβέρνηση Μελόνι καταδικάζει τους ισραηλινούς πυροβολισμούς κατά της UNIFIL
- Κύπρος: Νέο διοικητή της ΟΥΝΦΙΚΥΠ διόρισε ο Αντόνιο Γκουτέρες
- Λίβανος: «Αγανάκτηση για τους θανάτους και τις καταστροφές» που προκάλεσε το Ισραήλ