38

Τα προβλήματα της ακτοπλοΐας, όπως εμφανίστηκαν και φέτος κατά τη θερινή περίοδο, απασχόλησαν την Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση επερώτησης του ΠΑΣΟΚ.

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κ.κ. Διαμαντίδης, Ρήγας, Πρωτόπαπας και Σγουρίδης και η κ. Τσουρή επέκριναν την κυβέρνηση για απουσία πολιτικής και πρωτοβουλιών που θα καλυτέρευαν την κατάσταση στην ακτοπλοΐα, καθώς και για υποχώρηση στις πιέσεις των ακτοπλόων, οι οποίοι -όπως υποστηρίχθηκε από το ΠΑΣΟΚ- έχουν σχηματίσει ένα ακόμα «καρτέλ».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Θ.Πάγκαλος εκτίμησε ότι «το πολύ σε ένα εξάμηνο θα οδηγηθούμε στις κάλπες. Δεν μπορείτε να ξαναεμφανιστείτε στον ελληνικό λαό και να πείτε πως ‘το κακό ΠΑΣΟΚ δεν με άφησε και θέλω άλλη μία τετραετία για να κάνω αυτό που σας υποσχέθηκα πριν από τέσσερα χρόνια’».

Απαντώντας, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Μ.Κεφαλογιάννης υποστήριξε ότι η κυβερνητική πολιτική ήδη αποδίδει καρπούς και θα «λύσει άπαξ και δια παντός τα προβλήματα στο χώρο της ακτοπλοΐας».

«Η κυβέρνηση επέδειξε απραξία, έκανε αναποτελεσματικούς χειρισμούς που ταλαιπώρησαν τον πολίτη, τον τουρίστα, τον επαγγελματία» σημείωσε ο Γιάννης Διαμαντίδης.

«Δημιουργήθηκε σοβαρότατη κρίση στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο των νησιών του Αιγαίου» συμπλήρωσε ο Παναγιώτης Ρήγας.

Μ.Κεφαλογιάννης: Φταίει ο όγκος των επιβατών

«Όταν έχεις έναν όγκο επτά και πλέον εκατομμυρίων συμπολιτών μας να διακινήσεις, 800.000 επιβατικών αυτοκινήτων, 200.000 φορτηγών και πολλών εκατοντάδων χιλιάδων δικύκλων, καταλαβαίνετε ότι είναι ένα τιτάνιο έργο, για το οποίο πρέπει κανείς να ευχαριστήσει τα στελέχη του υπουργείου» απάντησε ο κ. Κεφαλογιάννης.

«Δεν είναι ανάγκη να προκύπτει μια κατάσταση η οποία επηρεάζει το τουρισμό, από στατιστικά μεγέθη. Αν πέσει ένα αεροπλάνο, δημιουργεί μια κακή εικόνα για την εταιρεία όπου ανήκει» αντείπε ο Θ.Πάγκαλος.

«Την ανάπτυξη των νησιών σήμερα την καθορίζουν οι ακτοπλόοι, σύμφωνα με τα θεμιτά ή αθέμιτα συμφέροντά τους και με τις νέες ρυθμίσεις του υπουργείου θα δρομολογούν τα πλοία τους όπου θέλουν, όποτε θέλουν, για όσο καιρό θέλουν και με ό,τι ναυτολόγιο» παρατήρησε ο Γιάννης Διαμαντίδης.

«Αυτός είναι ο νόμος Παπουτσή του 2001. Δεν είναι ο δικός μας» απάντησε ο υπουργός Ναυτιλίας.

«Τρεις ντουζίνες οικογένειες εκβιάζουν όλον τον ελληνικό λαό. Περί αυτού πρόκειται» παρατήρησε ο Θ.Πάγκαλος, ενώ σε σχόλιο του κ. Κεφαλογιάννη ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ζήτησε εξαίρεση από κανόνες ασφαλείας (μονοπύθμενα), ο κ. Πάγκαλος είπε: «Αν δεν είστε σε θέση να κάνετε τίποτα καλύτερο από εμάς, γιατί ζητήσατε την εξουσία και την κερδίσατε; Γιατί δεν καθόσασταν στην ευτυχή θέση της αντιπολιτεύσεως;».

Ο κ. Κεφαλογιάννης τόνισε ότι υπάρχουν πολλές ελλείψεις στα νησιά, κυρίως σε υποδομές, και συμπλήρωσε: «Πώς είναι δυνατόν να λειτουργήσουμε με όλα αυτά τα ελλείμματα, που δεν είναι δυνατόν να φτιαχθούν μέσα σε ένα χρόνο;».

Ο υπουργός συμπλήρωσε πως στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι να δοθούν και δωρεάν εισιτήρια για τους μόνιμους κατοίκους για την άγονη γραμμή. «Η πρώτη που θα μπει θα είναι στα Αντικύθηρα των 27 κατοίκων με δωρεάν εισιτήρια με υδροπλάνα ναυλωμένα από το ΥΕΝ» τόνισε.

«Εφαρμόστε το πρόγραμμά σας κι εμείς θα σας στηρίξουμε σχεδόν σε όλα τα θέματα που δεν δημιουργούν μείζονα προβλήματα» είπε ο κ. Πάγκαλος.

«Τα όσα είπε ο κ. Πάγκαλος, ας τα σκεφτεί ο κόσμος και ας βγάλει συμπεράσματα» σχολίασε η εισηγήτρια του ΚΚΕ Ελπίδα Παντελάκη.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ