Επίσκεψη του Γεωργιανού ΥΠΕΞ στη Μόσχα με ζητούμενο τη βελτίωση των διμερών σχέσεων
Στη Μόσχα βρίσκεται ο υπουργός Εξωτερικών της Γεωργίας σε μια προσπάθεια να εκτονωθεί η κρίση στις σχέσεις της χώρας με το Κρεμλίνο. Ο Ρώσος ΥΠΕΞ δήλωσε ικανοποιημένος από την κίνηση, ωστόσο, ο Βλ.Πούτιν ξεκαθάρισε ότι δεν θα τον συναντήσει.
30
Στη Μόσχα βρίσκεται ο υπουργός Εξωτερικών της Γεωργίας Γκέλα Μπεζουασβίλι σε μια προσπάθεια να εκτονωθεί η κρίση στις σχέσεις της χώρας με το Κρεμλίνο. Ο Ρώσος ΥΠΕΞ δήλωσε ικανοποιημένος από την κίνηση, ωστόσο, ο Βλ.Πούτιν ξεκαθάρισε ότι δεν θα τον συναντήσει.
Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας: «Χαιρετίζουμε κάθε διάλογο, κατά συνέπεια η επίσκεψη του Μπεζουασβίλι και οι επαφές του στη Μόσχα είναι ένα καλόι σημάδι.
» Ωστόσο, τα προβλήματα δεν λύνονται μόνο με επαφές. Το πιο σημαντικό είναι να δούμε τι κομίζει ο κ. Μπεζουασβίλι. Αν η κυβέρνηση της Γεωργίας αλλάξει τακτική, τότε οι σχέσεις μας θα γίνουν καλύτερες.»
Ο Γεωργιανός υπουργός Εξωτερικών θα λάβει μέρος σε συνέδριο που διοργανώνεται στη ρωσική πρωτεύουσα και θα έχει επαφές με κορυφαίους αξιωματούχους την Τετάρτη και την Πέμπτη.
Πάντως, δεν έχει γίνει γνωστό αν θα συναντηθεί και με τον Ρώσο ομόλογό του.
Οι σχέσεις της Ρωσίας με τη Γεωργία βρίσκονται στο χειρότερο ίσως επίπεδο μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ. Στα τέλη Σεπτεμβρίου η κυβέρνηση της Γεωργίας απέλασε από το έδαφός της τέσσερις Ρώσους αξιωματικούς με την κατηγορία της κατασκοπείας.
Σε αντίποινα η Μόσχα διέκοψε κάθε αεροπορική, χερσαία, ναυτική και ταχυδρομική σύνδεση με τη Γεωργία, ενώ παράλληλα εκατοντάδες Γεωργιανοί που ζουν στη Ρωσία έχουν απελαθεί από τη χώρα.
Ο πρόεδρος της Γεωργίας Μ.Σαακασβίλι -ο οποίος ανήλθε στην εξουσία το 2004 μετά την «Πορτοκαλί Επανάσταση- υποστηρίζει ότι η χώρα του ουσιαστικά τιμωρείται από τη Μόσχα για την επιδίωξή της να έλθει πιο κοντά στη Δύση, διεκδικώντας ένταξη στο ΝΑΤΟ και στενότερες σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Πού επεκτείνεται η ψηφιακή κάρτα – Οι νέες αλλαγές
- Βασίλης Σπανάκης: Εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση για 61 αντιπλημμυρικά έργα στην Αττική
- NBA: Οι πιθανότητες για το μέλλον του Γιάννη Αντετοκούνμπο (pic)
- Ο Στιβ Γουίτκοφ την Τρίτη στο Ισραήλ για να ενημερωθεί για τις «κόκκινες γραμμές» του Τελ Αβίβ έναντι του Ιράν
- Νέα Υόρκη: Τουλάχιστον 16 νεκροί από το κρύο – Σφοδρό κύμα ψύχους πλήττει την πόλη
- Κυρ. Μητσοτάκης: Πρώτα «καρφώνει» την αντιπολίτευση και μετά ζητά συναίνεση για τη συνταγματική αναθεώρηση

