
Ελαστικό ωράριο 65 ωρών προωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Πλήρης ανατροπή βασικών εργασιακών δικαιωμάτων -όπως οι ελάχιστες αμοιβές ανά ευρωπαϊκή χώρα και το ωράριο εργασίας με τη σημερινή του μορφή- αναμένεται να επέλθει με δύο οδηγίες που προωθούνται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με στόχο να εγκριθούν εντός του 2006.
88
Πλήρης ανατροπή βασικών εργασιακών δικαιωμάτων -όπως οι υφιστάμενες ελάχιστες αμοιβές ανά ευρωπαϊκή χώρα, αλλά και το ωράριο εργασίας με τη σημερινή του μορφή- αναμένεται να επέλθει με δύο οδηγίες που προωθούνται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τη φιλοδοξία να εγκριθούν εντός του 2006.
Η οδηγία για τον χρόνο εργασίας ανατρέπει το υφιστάμενο καθεστώς, καθώς προβλέπει ελαστικό ωράριο που φθάνει ως τις 65 ώρες την εβδομάδα, ενώ με ατομικές συμβάσεις μπορεί να αυξηθεί και πέραν αυτού του ορίου, όπως αναφέρει «Το Βήμα της Κυριακής».
O επιπλέον χρόνος δεν αμείβεται υπερωριακά και αναπληρώνεται με ρεπό ή αντίστοιχα μειωμένη απασχόληση. Ηδη στη χώρα μας ισχύει ο ελαστικός χρόνος απασχόλησης ως 10 ώρες ημερησίως.
Η Οδηγία Μπολκεστάιν επανέρχεται στη δημοσιότητα, καθώς αναμένεται να υιοθετηθεί τον Νοέμβριο από το Ευρωκοινοβούλιο.
Προβλέπει ότι κάθε επιχείρηση θα αμείβει τους εργαζομένους με τους μισθούς της χώρας από την οποία προέρχονται.
Για παράδειγμα, μια πολωνική επιχείρηση που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα θα μπορεί να απασχολεί τους πολωνούς εργαζομένους της σύμφωνα με την πολωνική και όχι την ελληνική νομοθεσία.
Την ίδια ώρα η χώρα μας κινδυνεύει να εξαιρεθεί από τη χρηματοδότηση του υπό σύσταση Ταμείου Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση, το οποίο στοχεύει κυρίως στην αντιμετώπιση των συνεπειών των ομαδικών απολύσεων και της αυξανόμενης ανεργίας.
Αυτό δημιουργεί επιπρόσθετο πρόβλημα στην κυβέρνηση, καθώς ο υπουργός Απασχόλησης Σ.Τσιτουρίδης υπολόγιζε ότι μέσω των κονδυλίων αυτών θα χρηματοδοτούσε το δικό του Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την ανακούφιση περιοχών με οξυμμένο πρόβλημα ανεργίας.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ελλάδα – Ουγγαρία 16-10: Σαρωτική η Εθνική!
- Μεσολόγγι: Νεαρός διαρρήκτης εισέβαλε σε δύο σπίτι μέσα σε λίγη ώρα – Ξυλοκόπησε τον έναν ένοικο
- Μπεκάλι: «Άναυδος από την κουλτούρα του Μιρτσέα Λουτσέσκου – Τώρα ο Ραζβάν πρέπει να αναλάβει τον ρόλο του»
- Κουτσούμπας: Σε έναν κόσμο που φλέγεται, η λαϊκή σπίθα που σιγοκαίει να γίνει πυρκαγιά Ανάστασης λαών
- Κύπρος: Ένας νεκρός ανασύρθηκε από τα συντρίμμια της πολυκατοικίας που κατέρρευσε
- Φάμελλος: Το φως της Ανάστασης μας δείχνει τον δρόμο για την κοινωνία που αξίζουμε – Μια κοινωνία δικαίου
