
Συνταγματικό το πλαφόν εισοδήματος για το επίδομα τρίτου παιδιού
Το Συμβούλιο της Επικρατίας έκρινε ότι είναι συνταγματικό το ανώτατο όριο οικογενειακού εισοδήματος για την καταβολή επιδόματος τρίτου παιδιού. Για να πάρει μία μητέρα το επίδομα το οικογενειακό εισόδημα δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 23.477,6 ευρώ.
36
Το Συμβούλιο της Επικρατίας έκρινε ότι είναι συνταγματικό το ανώτατο όριο οικογενειακού εισοδήματος για την καταβολή επιδόματος τρίτου παιδιού.
Το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών είχε προηγούμενα επιδικάσει αποζημίωση 7.600 ευρώ σε μητέρα στην οποία δεν είχε καταβληθεί επίδομα τρίτου παιδιού από το Μάρτιο του 1997 έως το Δεκέμβριο του 2001.
Ο Οργανισμός Γεωργικών Ασφαλίσεων ζήτησε να αναιρεθεί η απόφαση του εφετείου και η προσφυγή του δικαιώθηκε τώρα από την υπ΄ αριθμ. 2036/2006 απόφαση του Α΄ Τμήματος Συμβουλίου της Επικρατείας.
Το επίδομα τρίτου παιδιού (που προβλέπεται με τις διατάξεις του Ν. 1892/1990, μετά την εφαρμογή του Ν. 2459/1997) σταμάτησε να καταβάλλεται στην εν λόγω μητέρα, καθώς τέθηκε ως προϋπόθεση καταβολής του ότι το οικογενειακό εισόδημα δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των επτά εκατομμυρίων δραχμών, δηλαδή τα 20.542,92 ευρώ. Το όριο στην συνέχεια ανέβηκε στα οκτώ εκατομμύρια δρχ. ή τα 23.477,6 ευρώ.
Υπογραμμίζει το ΣτΕ, ότι σύμφωνα με τους νόμους 1910/1994 και 860/1979, πολύτεκνοι θεωρούνται οι γονείς που έχουν τέσσερα παιδιά, κατά συνέπεια δεν συμπεριλαμβάνει ο νόμος τις μητέρες με τρία παιδιά.
Υπενθυμίζει, ακόμα, το ΣτΕ ότι το έτος 2001 είχε κρίνει ότι οι διατάξεις του Ν. 2459/1997 κατά το σκέλος που εισάγουν περιορισμό ορισμένου εισοδήματος στην χορήγηση των παροχών προς τις πολύτεκνες μητέρες, αντίκειται στο άρθρο 21 του Συντάγματος, σύμφωνα με το οποίο η αναγνωριζόμενη ειδική φροντίδα προς τις πολύτεκνες οικογένειες δεν δύναται να εξαρτηθεί από κριτήρια εισοδήματος.
Όμως, όπως διευκρινίζει το δικαστήριο, το 2001 είχε κρίνει τη συνταγματικότητα των διατάξεων που αφορούσαν τους πολύτεκνους γονείς και όχι τους γονείς τριών τέκνων.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Κρίσιμες αμερικανικές υποδομές στο στόχαστρο ιρανών χάκερ, προειδοποιεί το FBI
- Μέριλ Στριπ -Άννα Γουίντουρ: Ποζάρουν για τη Vogue πριν την πρεμιέρα της νέας ταινίας
- Ηράκλειο: Πάτησε με το αυτοκίνητο τον συγγενή του για κτηνοτροφικές διαφορές
- Αυξημένη τρομοκρατική απειλή για βασικές ευρωπαϊκές υποδομές – Επιστολή από ΕΕ
- Βασίλης Ρίζος: Το μεσημέρι το τελευταίο αντίο στον γιο της Θεανώς Φωτίου που έφυγε ξαφνικά από τη ζωή
- Τρομερός Σιμεόνε: Υποκλίθηκε στον Γκριεζμάν και τον… προειδοποίησε ότι θα γίνει αλλαγή αν δεν τρέχει! (vid)

