36

Ο Μοχάμεντ Ατα, ο τρομοκράτης της Αλ Κάιντα που οδήγησε ένα από δύο τα αεροπλάνα που έπεσαν στους Δίδυμους Πύργους, εμφανίζεται χαλαρός και χαμογελαστός σε βίντεο που χρονολογείται στο 2000 και δημοσιοποιείται την Κυριακή, μαζί με ακόμα έναν από τους καμικάζι της επίθεσης.

Το βίντεο περιήλθε στην κατοχή των Sunday Times μέσω «πηγής που έχει δοκιμαστεί στο παρελθόν» αλλά δεν κατονομάζεται. Η γνησιότητά του φέρεται να έχει επιβεβαιωθεί τόσο από την Αλ Κάιντα όσο και από αμερικανικές Αρχές.

Σύμφωνα με το Associates Press, που απέκτησε πρόσβαση στο υλικό λίγο αργότερα, το βίντεο διαρκεί μισή ώρα, φέρει χρονοσφραγίδα 18 Ιανουαρίου 2000, είναι γυρισμένο στο Αφγανιστάν και δεν περιλαμβάνει ήχο.

Ο Ατα εικονίζεται κάθεται μπροστά από έναν γυμνό λευκό τοίχο μαζί με τον Ζιάντ Τζάραχ, ο οποίος οδήγησε την πτήση 93 της United Airlines που συνετρίβη στην Πενσιλβάνια.

Οι δύο γενειοφόροι φαίνονται να μιλούν χαλαρά και να γελούν, όμως ξαφνικά σοβαρεύονται και απευθύνονται στην κάμερα. Αμερικανικές πηγές δήλωσαν ότι οι ειδικοί δεν μπόρεσαν να διαβάσουν τα χείλη τους για να κατανοήσουν τι λέγεται.

Κάποια στιγμή οι δύο τρομοκράτες σκύβουν πάνω από ένα έγγραφο το οποίο σύμφωνα με την εφημερίδα είναι διαθήκη. Ο Οσάμα μπιν Λάντεν είχε δηλώσει προ ετών ότι είχε κρατήσει τη διαθήκη του Ατα για να την δημοσιοποιήσει αργότερα σε κάποια ειδική περίσταση.

Όμως το νέο υλικό φαίνεται να είναι απλώς αμοντάριστα πλάνα, τα οποία ίσως προορίζονταν να χρησιμοποιηθούν αργότερα σε μονταρισμένο βίντεο, όπως αυτό που δημοσιοποιήθηκε τον περασμένο μήνα και έδειχνε τις διαθήκες δύο άλλων καμικάζι της 11ης Σεπτεμβρίου, του Ουέλ αλ-Σέχρι και του Χάμζα αλ-Γκάμντι.

Το νέο βίντεο περιέχει επίσης μία σκηνή με χρονοσφραγίδα 8 Ιανουαρίου 2000, στην οποία ένας άνδρας που φαίνεται να είναι ο Μπιν Λάντεν μιλά σε ένα κοινό περίπου 75 ατόμων σε ένα αυτοσχέδιο βήμα που έχει στηθεί σε εξωτερικό χώρο.

Σύμφωνα με τους Sunday Times, η σκηνή βιντεοσκοπήθηκε στο Τάρνακ Φαρμ, κοντά στο αεροδρόμιο της Κανταχάρ στο Αφγανιστάν, όπου κάποτε είχε τη βάση της η οικογένεια Λάντεν.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press