Το υπουργείο Ανάπτυξης παραπέμπει το ΙΝΚΑ στον εισαγγελέα για τις τιμές στα σχολικά
Την διακοπή κάθε κρατικής χρηματοδότησης προς το ΙΝΚΑ αποφάσισε το υπουργείο Ανάπτυξης, με την κατηγορία της διασποράς ψευδών ειδήσεων και παραπλάνησης των καταναλωτών για τις τιμές στα σχολικά είδη. Για απόπειρα τρομοκράτησης των καταναλωτικών οργανώσεων μιλά το ΠΑΣΟΚ.
88
Την διακοπή κάθε κρατικής χρηματοδότησης προς το ΙΝΚΑ αποφάσισε το υπουργείο Ανάπτυξης, με την κατηγορία της διασποράς ψευδών ειδήσεων και παραπλάνησης των καταναλωτών για τις τιμές στα σχολικά είδη.
Παράλληλα παρέπεμψε τον σχετικό φάκελο στον αρμόδιο εισαγγελέα για παραποίηση στοιχείων, ενώ όπως αναφέρει στη σχετική ανακοίνωση αναμένει την παραίτηση του εκπροσώπου της καταναλωτικής οργάνωσης από το Εθνικό Συμβούλιο Καταναλωτών, διαφορετικά θα εισηγηθεί στην προσεχή συνεδρίαση του Ε.Σ.Κ στις 29/09/2006 την αποπομπή του, καθώς και τη διαγραφή της από το μητρώο των καταναλωτικών οργανώσεων σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.2251/94.
«Συμπεριφορές παραπλάνησης ή αλλοίωσης στοιχείων δεν γίνονται δεκτές από το υπουργείο Ανάπτυξης», δήλωσε ο γενικός γραμματέας Καταναλωτή Θ. Σκορδάς, τονίζοντας πως «περιμένουμε μεγαλύτερη ευαισθησία και αξιοπιστία από τις οργανώσεις των καταναλωτών. Δηλαδή περιμένουμε τα στοιχεία τους να έχουν ονοματεπώνυμο».
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΥΠΑΝ, «ο ρόλος των καταναλωτικών οργανώσεων δεν είναι να δημιουργούν ψεύτικες εντυπώσεις, αλλά να συμβάλλουν στη σωστή ενημέρωση του καταναλωτή, καθώς και στη σωστή ανάπτυξη καταναλωτικής συνείδησης σε όλους τους Έλληνες».
Το υπουργείο Ανάπτυξης αναγνωρίζει ότι οι καταναλωτικές οργανώσεις δεν μπορούν, λόγω έλλειψης οργανωτικών δυνατοτήτων, να πραγματοποιήσουν ολοκληρωμένες έρευνες τιμών, όμως ειδικά για το Ινστιτούτο Καταναλωτών, τονίζει πως «από τη διασταύρωση των στοιχείων προκύπτει ότι σε 12 από τα 29 σχολικά είδη, άλλες τιμές έδωσε φέτος για το 2005 και άλλες τιμές είχε δώσει πέρυσι, πάλι για το ίδιο έτος».
Όπως επισημαίνει το υπουργείο, «πρόκειται για προφανή παραποίηση στοιχείων και εμφανή προσπάθεια παραπλάνησης του καταναλωτικού κοινού, μόνο και μόνο για δημιουργία ψεύτικων εντυπώσεων».
Μάλιστα όπως γνωστοποίησε ο κ. Σκορδάς, με το σχέδιο νόμου που ετοιμάζεται να πάει στη Βουλή και αφορά στη σύσταση και λειτουργία οργανώσεων καταναλωτών, θα υπάρχει ιδιαίτερη ευαισθησία για την ακόμα μεγαλύτερη διαφάνεια σε ό,τι αφορά στην ορθή λειτουργία τους.
Ανέφερε επίσης ότι σήμερα στη χώρα υπάρχουν περισσότερες από 70 οργανώσεις καταναλωτών, εκ των οποίων χρηματοδοτούνται από λεφτά του κρατικού προϋπολογισμού περισσότερες από τις μισές.
ΠΑΣΟΚ: Απόπειρα τρομοκράτησης
«Με μια τσαρικής αντίληψης ανακοίνωση, ο υφυπουργός Ανάπτυξης επιχειρεί να τρομοκρατήσει της αυτόνομες καταναλωτικές οργανώσεις και να στείλει το μήνυμα ότι όποιος διαφωνεί μαζί μου, τόσο το χειρότερο γι’ αυτόν», αναφέρουν σε δηλώσεις τους ο συντονιστής του Τομέα Ανάπτυξης της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Πρωτόπαπας και η Γραμματέας του Τομέα Πολιτικής Καταναλωτών Τόνια Αντωνίου, με αφορμή ανακοίνωση του υφυπουργού Γιάννη Παπαθανασίου.
«Αδυνατώντας να αντιληφθεί ο κ. Παπαθανασίου ότι δεν είναι δικές του οι καταναλωτικές οργανώσεις, ότι εκφράζουν κοινωνικές δυνάμεις και όχι κομματικούς στρατούς της ΝΔ και ότι οι ενισχύσεις που προβλέπει ο Ν.2251/94 δεν συνεπάγονται την υποταγή τους στο υπουργείο, προχωρεί σε αυταρχικού χαρακτήρα μέτρα επειδή κάποια οργάνωση είχε διαφορετική άποψη για τις τιμές των σχολικών ειδών από το υπουργείο», αναφέρουν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ.
«Αν βέβαια το υπουργείο Ανάπτυξης θεωρεί ότι υπάρχουν καταναλωτικές οργανώσεις που δεν εκφράζουν υπαρκτές δυνάμεις, τότε ας αναθεωρήσει το θεσμικό πλαίσιο καθιερώνοντας σταθερά και διαφανή κριτήρια πιστοποίησης γι αυτές, όπως και το ΠΑΣΟΚ έχει προτείνει».
Απαντώντας, ο κ. Γιάννης Παπαθανασίου δήλωσε: «Ας μας απαντήσει ο κύριος Πρωτόπαπας που τρέχει για μια ακόμα φορά να υιοθετήσει την ανακοίνωση του ΙΝΚΑ. Για ποιο λόγο παραποιήθηκαν και δόθηκαν ψεύτικα στοιχεία; Για τη σωστή ενημέρωση των καταναλωτών ή για την δημιουργία ψεύτικων πολιτικών εντυπώσεων; Τα πολλά λόγια είναι φτώχια. Για την ταμπακέρα έχει να μας πει τίποτα ο κ. Πρωτόπαπας».
Το βράδυ ο κ. Πρωτόπαπας απάντησε: «Ο κ. υφυπουργός προφανώς ή δεν έχει διαβάσει την ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ ή συνειδητά την διαστρεβλώνει. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να προσέχει περισσότερο, γιατί είναι ο τελευταίος που νομιμοποιείται να μιλά για την σωστή ενημέρωση των καταναλωτών. Όσο για την ταμπακιέρα τού συνιστώ να διαβάσει την σημερινή ανακοίνωσή μου για την ακρίβεια στα σχετικά είδη.»
Διευκρινίσεις και σύγχυση
Η Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας-ΙΝΚΑ διευκρινίζει, μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης σχετικά με την παραπομπή στον εισαγγελέα της Ένωσης Καταναλωτών Νέο ΙΝΚΑ, με την κατηγορία της παραπλάνησης καταναλωτών, ότι «η Ένωση Καταναλωτών Νέο ΙΝΚΑ με πρόεδρο τον Κώστα Τσέκερη και με ψευδεπίγραφο όνομα του σωματείου, ως ΙΝΚΑ Ινστιτούτο Καταναλωτών, ουδεμία σχέση έχει με το πρωτογενές αρχικό ΙΝΚΑ Ινστιτούτο Καταναλωτών Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδος».
Το ΔΣ της Γενικής Ομοσπονδίας Καταναλωτών Ελλάδος ΙΝΚΑ, σύμφωνα με ανακοίνωση της οργάνωσης, θα συνεδριάσει για να λάβει αποφάσεις σχετικά με το θέμα που έχει προκύψει και «να διαφυλάξει την 36χρονη καλή φήμη του φορέα».
Επίσης, η οργάνωση ζητάει από το γενικό γραμματέα Καταναλωτή Θ.Σκορδά να παρέμβει, ώστε να διωχθεί αρμοδίως το «Νέο ΙΝΚΑ» για πλαστή καταχώρηση στο Διαδίκτυο, διότι στην ιστοσελίδα του αυτοπροσδιορίζεται ως ΙΝΚΑ Ινστιτούτο Καταναλωτών αντί για «Ένωση Καταναλωτών Νέο ΙΝΚΑ», όπως αναφέρει το καταστατικό του στο μητρώο του υπουργείου Ανάπτυξης.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Κάθριν Ο’Χάρα και Μπο Γουέλς: Ο έρωτας στα γυρίσματα του «Σκαθαροζούμη» και οι «δύσκολες στιγμές»
- Έπσταϊν: «Όσα λένε οι μεγιστάνες μεταξύ τους» προδίδουν κακοποίηση – Οι νέες αποκαλύψεις και οι καταγγελίες των θυμάτων
- Μπενίτεθ: «Θα έχουμε παίκτες που θέλουν να είναι στον Παναθηναϊκό»
- Κίνηση στους δρόμους: Σχέδια για flyover στον Κηφισό – Τι εξετάζεται για την αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού χάους στην Αττική
- ΕΜΣΤ: «Ο Ελληνικός Μήνας στο Λονδίνο 1975, 50 Χρόνια Μετά» – Ημερίδα και εκδηλώσεις
- Ήπειρος: Υπερχείλισε ο ποταμός Καλαμάς, πλημμύρισαν καλλιέργειες – Ανησυχία ενόψει της νέας κακοκαιρίας

