71

Και οι κρίνοντες κρίνονται… Κλιμάκιο της ΕΕ έρχεται την επόμενη Δευτέρα και θα παραμείνει στην Αθήνα για δέκα ημέρες, προκειμένου να εξετάσει την ποιότητα και την αποτελεσματικότητα των ελέγχων που διενεργούν οι ελληνικές υπηρεσίες στα τρόφιμα.

Όπως γράφει το Σάββατο η εφημερίδα Έθνος, οι ελεγκτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης έρχονται σε μια περίοδο, κατά την οποία έχουν διαπιστωθεί τεράστια κενά στους ελέγχους, ενώ η πανσπερμία νόμων και αποφάσεων δημιουργεί γραφειοκρατικά εμπόδια, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση -έως και τριών χρόνων- για την τελική γνωμάτευση των εργαστηριακών ελέγχων για τρόφιμα ευρείας κατανάλωσης.

Στελέχοι του ΕΦΕΤ, αλλά και του Γενικού Χημείου του Κράτους, παραδέχονται ότι υπάρχει τεράστιο κενό στους ελέγχους ως προς τους χρόνους που μεσολαβούν μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου δείγματος, με αποτέλεσμα χιλιάδες καταναλωτές να εκτίθενται σε κινδύνους για την υγεία τους.

Μάλιστα, το γεγονός ότι σε κάποιες περιπτώσεις χρειάζονται έως και τρία χρόνια για να βγουν αποτελέσματα, χωρίς στο διάστημα αυτό να δεσμεύεται το προϊόν, το οποίο κρίθηκε ως μη κανονικό, χαρακτηρίζεται από τους αρμοδίους ως «απαράδεκτο, ειδικά όταν πρόκειται για τροφές που καταναλώνονται από ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, όπως τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ