Αύξηση 50% στα κέρδη των εισηγμένων το πρώτο εξάμηνο
Oι τράπεζες σημειώνοντας κέρδη 1,84 δισ. ευρώ (+67,7%) πήραν τη «μερίδα του λέοντος» της εταιρικής κερδοφορίας (39% των συνολικών εταιρικών κερδών) των εισηγμένων εταιρειών στο πρώτο εξάμηνο. Ρεκόρ κερδοφορίας για τις εταιρείες διύλισης.
27
Oι τράπεζες σημειώνοντας κέρδη 1,84 δισ. ευρώ (+67,7%) πήραν τη «μερίδα του λέοντος» της εταιρικής κερδοφορίας (39% των συνολικών εταιρικών κερδών) των εισηγμένων εταιρειών στο πρώτο εξάμηνο.
Η αύξηση των τιμών του πετρελαίου σε συνδυασμό με τη σταθερή ζήτηση οδήγησαν τις δύο εταιρείες διύλισης σε νέα ρεκόρ κερδοφορίας (268,2 εκατ. ευρώ).
Όπως επισημαίνει Το Βήμα, από πλευράς υπεραξιών στα χαρτοφυλάκιά τους οι εταιρείες εμφανίζουν απώλειες, γεγονός που αποδίδεται στην πτώση της αγοράς.
Ενώ στις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου τα εταιρικά κέρδη κατά τα τελευταία τρίμηνα βρέθηκαν σε επίπεδα-ρεκόρ ως προς το ΑΕΠ των χωρών, στη Σοφοκλέους το πρώτο εξάμηνο του 2006 οι εισηγμένες επιχειρήσεις, με «ατμομηχανή» τις τράπεζες και τα διυλιστήρια, πέτυχαν -σύμφωνα με την επεξεργασία των ισολογισμών από την Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ- αύξηση 50,5% στα καθαρά ενοποιημένα μετά τους φόρους κέρδη τους στα 4,7 δισ. ευρώ.
Ο κύκλος εργασιών των εισηγμένων αυξήθηκε κατά 20,7% στα 36,1 δισ. ευρώ. Oι τράπεζες σημειώνοντας κέρδη 1,84 δισ. ευρώ(+67,7%) πήραν τη «μερίδα του λέοντος» της εταιρικής κερδοφορίας (39% τον συνολικών εταιρικών κερδών), ενώ καλή ήταν και η εταιρική εικόνα για αρκετές εταιρείες της μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης.
Καθοριστική θεωρείται η συνεισφορά των φορολογικών συντελεστών στην τελική εικόνα των ισολογισμών, ενώ πέρα από τις τράπεζες θετική ήταν η εικόνα για τους κλάδους της ακίνητης περιουσίας, των διυλιστηρίων, των ιχθυοκαλλιεργειών, Υγείας, μεταλλουργίας και κινητής τηλεφωνίας, με την κλωστοϋφαντουργία να συνεχίζει να προβληματίζει.
Με βάση τα αποτελέσματα των μητρικών εταιρειών, συνολικά 230 εταιρείες ήταν κερδοφόρες, με 134 εξ αυτών να επιτυγχάνουν μεγαλύτερο ρυθμό ανόδου της κερδοφορίας τους. Σε ενοποιημένη βάση 186 εταιρείες ήταν κερδοφόρες, 114 σημείωσαν ενίσχυση του ρυθμού κερδοφορίας τους, ενώ 25 επιχειρήσεις πέτυχαν αναστροφή αποτελεσμάτων σημειώνοντας κέρδη από ζημιές.
Η αναλογία 3 στις 4 εταιρείες με κέρδη διατηρήθηκε σχεδόν ανέπαφη στο εξάμηνο, υποστηρίζει το τμήμα ανάλυσης της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, όπως και τα ποσοστά βελτίωσης κερδών των εταιρειών που απαρτίζουν τους δείκτες FTSE-20, FTSE-40 και FTSE-80, αντανακλώντας μεταξύ άλλων και την πρόοδο που σημειώθηκε χάρη στις κινήσεις κεφαλαιακής αναδιάρθρωσης προηγούμενων ετών στις οποίες προχώρησαν πολλές εισηγμένες προκειμένου να αποφύγουν δυσάρεστες καταστάσεις.
Oι τράπεζες εμφανίστηκαν εξαιρετικά δυνατές στα επαναλαμβανόμενα κέρδη και με επιτοκιακά περιθώρια που αντέχουν στον ανταγωνισμό. Oι τράπεζες αποτελούν το 39% των συνολικών κερδών της αγoράς.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Σχολεία: Οι ημερομηνίες εξετάσεων και κλήρωσης στα Πειραματικά, Πρότυπα και Ωνάσεια
- Ρόντο για Αντετοκούνμπο: «Γι’ αυτό είναι εκνευρισμένος…»
- Τσουκαλάς για ανάρτηση Μητσοτάκη: Η αλαζονεία έχει χτυπήσει κόκκινο
- Ε.Ε: Επείγουσα συνεδρίαση μετά τις απειλές Τραμπ για δασμούς σε συμμάχους και φόβοι για διάσπαση του ΝΑΤΟ
- Το Avengers: Doomsday παίζει με λευκή επιταγή – Η Marvel σπάει κάθε ρεκόρ για το πιο «επικίνδυνο» κινηματογραφικό στοίχημα
- Με στόχο την επιστροφή στις νίκες κόντρα στον Μίλωνα ο Ολυμπιακός

