Γιγαντιαία επιχείρηση για τη μεταφορά του γρανιτένιου Ραμσή Β
Εκατοντάδες χιλιάδες Αιγύπτιοι παρακολούθησαν την Παρασκευή την επιχείρηση μεταφοράς του γιγαντιαίου αγάλματος του Ραμσή του Β από το κέντρο του Καΐρου σε περιοχή κοντά στις Πυραμίδες, όπου θα κατασκευαστεί το νέο αρχαιολογικό μουσείο της Αιγύπτου.
43
Εκατοντάδες χιλιάδες Αιγύπτιοι παρακολούθησαν την Παρασκευή την επιχείρηση μεταφοράς του γιγαντιαίου αγάλματος του Ραμσή του Β από το κέντρο του Καΐρου σε περιοχή κοντά στις Πυραμίδες, όπου θα κατασκευαστεί το νέο αρχαιολογικό μουσείο της Αιγύπτου.
Το ύψους 11 μέτρων άγαλμα από γρανίτη, που ζυγίζει πάνω από 100 τόνους, μεταφέρθηκε όρθιο, σε ειδική πλατφόρμα, μέσα σε ένα σιδερένιο προστατευτικό περίβλημα, που ήταν γεμάτο με αφρώδες υλικό για την απορρόφηση των κραδασμών.
Όπως δήλωσε στο αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων ΜΕΝΑ ο επικεφαλής του Συμβουλίου Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου Ζάχι Χαουάς, η φάλαγγα μεταφοράς του αγάλματος ξεκίνησε τις πρώτες πρωινές ώρες από το κέντρου του Καΐρου και έφτασε μετά από 10 ώρες στην περιοχή των Πυραμίδων, διανύοντας 5 ώς 7 χιλιόμετρα την ώρα.
Κατά μήκος της 30 χλμ διαδρομής είχαν συγκεντρωθεί εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες για να παρακολουθήσουν την επιχείρηση μεταφοράς του αγάλματος, που μετέδιδε ζωντανά και η αιγυπτιακή τηλεόραση.
Σύμφωνα με το BBC, η μετακίνηση του αγάλματος αποφασίστηκε μόλις διαπιστώθηκε ότι έχει υποστεί διάβρωση λόγω της περιβαλλοντικής ρύπανσης.
Ο Ραμσής ο Β κυβέρνησε την Αίγυπτο από το 1304 ώς το 1237 π.Χ και είναι ο πιο γνωστός Φαραώ. Το άγαλμα ανακαλύφθηκε το 1882.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Αντώνης Ρέμος: Η δωρεάν συναυλία στη Θεσσαλονίκη για τα 30 χρόνια του στο τραγούδι
- Δύο νέες επιχειρήσεις διάσωσης μεταναστών στα νότια της Κρήτης
- Τι ισχύει με το μέλλον του Αντετοκούνμπο – Τα «θέλω» των Μπακς σε πιθανό trade
- Οι 9 σταθμοί της Ιθάκης, το μεγάλο ευχαριστώ του Τσίπρα και το ταξίδι που μόλις αρχίζει
- Κόρινθος: Νεκρός βρέθηκε 69χρονος – Φέρει τραύμα από όπλο
- Σίξερς – Νικς 114-144: Σαρωτικοί οι Νεοϋορκέζοι, πέρασαν με… σκούπα στους τελικούς της Ανατολής
- Λυσίας: Ο μεγάλος μάστορας του λόγου (Μέρος Γ’)
- Θεσσαλονίκη: Έρευνες στον ποταμό Λουδία για τη σορό του 54χρονου που δολοφόνησαν
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 11.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/francisco-moreno-U8kQFsu9vzw-unsplash-315x220.jpg)












































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442