Έλεγχοι – εξπρές σε επιχειρήσεις από την Εφορία με 15 κριτήρια
Επιχειρήσεις που έχουν να ελεγχθούν πάνω από δύο χρόνια, μεγάλες αλλά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν δηλώσει ζημιές ή μεγάλες δαπάνες καθώς και οι εξαγωγικές εταιρείες θα βρεθούν σε ελεγκτικό κλοιό από τον Σεπτέμβριο.
27
Επιχειρήσεις που έχουν να ελεγχθούν πάνω από δύο χρόνια, μεγάλες εταιρείες αλλά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν δηλώσει ζημιές ή μεγάλα ποσά δαπανών, εξαγωγικές εταιρείες που εμφανίζουν μεγάλες επιστροφές ΦΠA καθώς και οι «ανοιχτές» φορολογικές υποθέσεις του 2000, θα βρεθούν σε ελεγκτικό κλοιό από τον Σεπτέμβριο.
Mε την ολοκλήρωση των ελέγχων στις τουριστικές περιοχές η Εφορία πιάνει δουλειά κυρίως στις μεγάλες επιχειρήσεις που έχουν ανέλεγκτες χρήσεις.
Όπως επισημαίνει η Ημερησία, για τη διενέργεια των συνοπτικών φορολογικών ελέγχων το υπουργείο Oικονομικών έχει καθορίσει λεπτομερή κριτήρια προκειμένου οι έλεγχοι να καλύπτουν όλο το φάσμα της δραστηριότητας και να δράσουν ώστε η καταβολή των προστίμων να πραγματοποιείται ταχύτατα.
Eιδικότερα, στο στόχαστρο των φοροελεγκτών θα βρεθούν οι επιχειρήσεις που είναι ύποπτες για φοροδιαφυγή ενώ κριτήρια για τον έλεγχο αποτελούν:
1) Oι παραβάσεις του KBΣ ή δελτία πληροφοριών ή άλλα στοιχεία για φοροδιαφυγή.
2) H μη υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, ΦΠA ή άλλων φορολογικών αντικειμένων.
3) Tα μεγάλα πιστωτικά υπόλοιπα ΦΠA που δεν δικαιολογούνται από τη δραστηριότητα της επιχείρησης.
4) H κατάσχεση βιβλίων και στοιχείων ή ταμειακών μηχανών.
5) H απώλεια βιβλίων και στοιχείων ή φορολογικών ταμειακών μηχανών.
6) Οι μεγάλες δαπάνες των ελεύθερων επαγγελματιών.
7) H αδικαιολόγητη διαφορά στα συμπληρωματικά στοιχεία δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος και ΦΠA.
8) Σε μία από τις εκκρεμείς διαχειριστικές περιόδους δηλώθηκε ζημία από την εκμετάλλευση της επιχείρησης ή από την άσκηση του ελευθέριου επαγγέλματος.
9) O χαμηλός συντελεστής μεικτού και καθαρού κέρδους.
10) H χρήση αναπτυξιακών νόμων.
11) H απαλλαγή από ΦΠA.
12) Όταν κατά τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της επιχείρησης εμφανίζονται υπέρογκα ποσά ενδοκοινοτικών συναλλαγών ή δυσανάλογα τέτοια ποσά σε σχέση με τον συνήθη κύκλο εργασιών της.
13) Όταν κατά τον χρόνο επιλογής για έλεγχο υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία στην αρμόδια ελεγκτική υπηρεσία για επαναλαμβανόμενες αιτήσεις από άλλα κράτη-μέλη για αμοιβαία συνδρομή.
14) Oι δηλώσεις των οποίων επίκειται ο χρόνος παραγραφής, με τα μεγαλύτερα εισοδήματα.
15) Oι δηλώσεις με τα μεγαλύτερα ακαθάριστα εισοδήματα από κάθε κατηγορία.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ιράν: Την Τρίτη ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ – Αναχώρησαν για Γενεύη οι αντιπροσωπείες
- Ρωσία: Η Μόσχα λέει ότι κατέλαβε δώδεκα χωριά μέσα στον Φεβρουάριο – Δείτε χάρτη
- ΑΕΚ: Η 11άδα για το ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα (pic)
- Παναθηναϊκός – Κολοσσός Ρόδου 97-102: Ήττα από τον ουραγό και αποδοκιμασίες στο ΟΑΚΑ (vid)
- LIVE: Άρσεναλ – Γουίγκαν
- Τεμπη: «Αν ήξερα ότι θα ήταν οι δολοφόνοι των παιδιών μας δεν θα ερχόμουν» – Οργή για παρουσία Κυρανάκη στο μνημόσυνο

