Ανοδικά αναμένεται να κινηθούν οι βάσεις στα περιζήτητα πανεπιστημιακά τμήματα
Aπό -350 έως +1.500 μόρια θα κινηθούν οι βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, ενώ η μείωση θέσεων στα Τμήματα του Λεκανοπεδίου και η επιμονή των αριστούχων σε συγκεκριμένες Σχολές θα κρατήσει ψηλά τις βάσεις των περιζήτητων τμημάτων. Στις 11 Σεπτεμβρίου ανοίγουν φέτος τα σχολεία, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας.
43
Aπό -350 έως +1.500 μόρια θα κινηθούν εφέτος οι βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, ενώ η μείωση θέσεων στα Τμήματα του Λεκανοπεδίου και η επιμονή των αριστούχων σε συγκεκριμένη ομάδα Σχολών θα κρατήσει ψηλά τις βάσεις των περιζήτητων τμημάτων.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, το σχολικό έτος 2006-2007 αρχίζει τη Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου.
Σύμφωνα με τα Νέα, όλα τα στοιχεία που συνθέτουν την κίνηση των βάσεων εισαγωγής φανερώνουν ότι φέτος η κίνησή τους δεν θα έχει ενιαία εικόνα. Διαφορετικές θα είναι οι κατευθύνσεις τους, ανάλογα με το Επιστημονικό Πεδίο, ενώ και για το ίδιο Επιστημονικό Πεδίο σε άλλα Τμήματα θα μειωθούν οι βάσεις και σε άλλα θα αυξηθούν.
Σε όλες τις περιπτώσεις, τα περιζήτητα και υψηλόβαθμα Τμήματα θα κρατήσουν σε υψηλά επίπεδα τις βάσεις εισαγωγής, καθώς στατιστικό δείγμα με τις πρώτες προτιμήσεις των υποψηφίων φανερώνει την επιμονή τους σε αυτά.
Συγκεκριμένα, οι φετινοί υποψήφιοι (σε δείγμα 2.500) επιλέγουν, σε μεγαλύτερα ποσοστά, ως πρώτη προτίμηση το Τμήμα Η/Υ του ΕΜΠ, τα Παιδαγωγικά Τμήματα Αθήνας και Θεσσαλονίκης, τα Τμήματα Αξιωματικών της Αστυνομίας, τη Νομική και την Ιατρική Αθήνας, το Τμήμα Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας του Oικονομικού Πανεπιστημίου και τα Τμήματα Πολιτικών Μηχανικών και Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΕΜΠ.
Φέτος η ανακοίνωση των βάσεων θα χωρίσει τα Τμήματα ΑΕΙ-ΤΕΙ σε τρεις ομάδες:
– Η πρώτη ομάδα θα αφορά τα Τμήματα που θα παρουσιάσουν μεγάλη αύξηση στις βάσεις εισαγωγής (500- 1.500 μόρια κατά μ.ο.). Στην ομάδα αυτή θα περιλαμβάνεται η πλειονότητα των Τμημάτων του 1ου Επιστημονικού Πεδίου των Ανθρωπιστικών, Νομικών και Κοινωνικών Επιστημών και αρκετά πολύ χαμηλόβαθμα τμήματα ΤΕΙ των 2ου, 3ου, 4ου και 5ου Επιστημονικών Πεδίων.
– Η δεύτερη ομάδα θα αφορά τα Τμήματα που θα παρουσιάσουν μικρή άνοδο (50- 350 μόρια κατά μ.ο). Στην ομάδα αυτή θα περιλαμβάνονται αρκετά ΤΕΙ του 3ου Επιστημονικού Πεδίου, καθώς και Τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ των 2ου, 4ου και 5ου Επιστημονικών Πεδίων, τα οποία εδρεύουν στο Λεκανοπέδιο (λόγω της μείωσης του αριθμού των εισακτέων).
– Η τρίτη ομάδα θα αφορά τα Τμήματα που θα παρουσιάσουν ισορροπία και πτώση (0-400 μόρια κατά μ.ο). Στην ομάδα αυτή θα περιλαμβάνονται αρκετά περιφερειακά ΑΕΙ και ΤΕΙ των 2ου και 4ου Επιστημονικών Πεδίων, καθώς και ΑΕΙ του 3ου Επιστημονικού Πεδίου των Επιστημών Υγείας.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ολυμπιακός – Περιστέρι 94-71: Εύκολη νίκη με σούπερ Πίτερς – Ανεβάζει στροφές ο Τζόσεφ
- Το Ισραήλ επιζητά αλλαγή καθεστώτος στο Ιράν – Και ο Τραμπ είναι αυτός που μπορεί να τη δώσει
- Πώς το Maia 200 της Microsoft κάνει την τεχνολογία φθηνότερη και πράσινη
- Κρίσιμη καμπή στο Ουκρανικό: Το «σχέδιο των 28 σημείων» και η διάσκεψη του Άμπου Ντάμπι στη σκιά του πολέμου φθοράς
- Ατρόμητος-ΟΦΗ 1-2: Ο Φούντας «χτύπησε» δυο φορές και εκτόξευσε τους Κρητικούς
- LIVE: Βόλος – ΑΕΛ Novibet

