Μήλον της Έριδος η «Κυρά της Καλύμνου»
Μήλον της Έριδος ανάμεσα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και την ΚΒ Εφορεία Αρχαιοτήτων αποτελεί η «Κυρά της Καλύμνου» και τώρα το υπουργείο Πολιτισμού καλείται να αποφασίσει πού θα εκτεθεί.
43
Μήλον της Έριδος ανάμεσα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και την ΚΒ Εφορεία Αρχαιοτήτων αποτελεί η «Κυρά της Καλύμνου» και τώρα το υπουργείο Πολιτισμού καλείται να αποφασίσει πού θα εκτεθεί.
Η Εφορεία υποστηρίζει ότι το χάλκινο άγαλμα πρέπει να μεταφερθεί και να εκτεθεί στο νέο αρχαιολογικό μουσείο της Καλύμνου αφού ανασύρθηκε από τη θαλάσσια περιοχή του νησιού και πήρε το όνομά του από την Κάλυμνο.
Όμως, οι υπεύθυνοι του ΕΑΜ απαντούν ότι το άγαλμα πρέπει να παραμείνει στο μουσείο, καθώς δεν είναι καλύμνιο έργο, αφού προέρχεται από βυθισμένο πλοίο με το οποίο μεταφερόταν πιθανότατα από τη Μικρά Ασία.
Υποστηρίζουν, επίσης, ότι η έκθεσή του στο Εθνικό Αρχαιολογικό θα συμπληρώσει ένα κενό στην εξέλιξη της αρχαίας ελληνικής τέχνης και, επιπλέον, θα ενισχύσει το χαρακτήρα του μουσείου ως κιβωτού της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Σύμφωνα με το Βήμα, απόφαση επί του θέματος επρόκειτο να λάβει το ΚΑΣ σε προηγούμενη συνεδρίασή του, ωστόσο ύστερα από εισήγηση του γενικού γραμματέα του ΥΠΠO και προέδρου του Συμβουλίου Χρήστου Ζαχόπουλου, η λήψη της απόφασης ανεβλήθη για το μέλλον «προκειμένου το ζήτημα να εξετασθεί στο πλαίσιο μιας γενικότερης μουσειακής πολιτικής».
Το άγαλμα ανασύρθηκε από τη θαλάσσια περιοχή της Καλύμνου το 1995. Επί 20 μήνες συντηρήθηκε στα εργαστήρια της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων και εν συνεχεία μεταφέρθηκε για περαιτέρω συντήρηση και αποκατάσταση στο Εθνικό Αρχαιολογικό.
Όπως δήλωσε ο διευθυντής του ΕΑΜ Νίκος Καλτσάς, το γλυπτό, ύψους δύο μέτρων, αποτελεί ένα «μοναδικό έργο μνημειακής πλαστικής».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Αντώνης Ρέμος: Η δωρεάν συναυλία στη Θεσσαλονίκη για τα 30 χρόνια του στο τραγούδι
- Δύο νέες επιχειρήσεις διάσωσης μεταναστών στα νότια της Κρήτης
- Τι ισχύει με το μέλλον του Αντετοκούνμπο – Τα «θέλω» των Μπακς σε πιθανό trade
- Οι 9 σταθμοί της Ιθάκης, το μεγάλο ευχαριστώ του Τσίπρα και το ταξίδι που μόλις αρχίζει
- Κόρινθος: Νεκρός βρέθηκε 69χρονος – Φέρει τραύμα από όπλο
- Σίξερς – Νικς 114-144: Σαρωτικοί οι Νεοϋορκέζοι, πέρασαν με… σκούπα στους τελικούς της Ανατολής
- Λυσίας: Ο μεγάλος μάστορας του λόγου (Μέρος Γ’)
- Θεσσαλονίκη: Έρευνες στον ποταμό Λουδία για τη σορό του 54χρονου που δολοφόνησαν
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 11.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/francisco-moreno-U8kQFsu9vzw-unsplash-315x220.jpg)












































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442