Τα χαμηλότερα επιδόματα ανεργίας μεταξύ των χωρών του OOΣΑ καταβάλλονται στην Ελλάδα
Τα χαμηλότερα επιδόματα ανεργίας από οποιαδήποτε άλλη χώρα του OOΣΑ καταβάλλονται στην Ελλάδα, καθώς το επίδομα ανεργίας -στα αρχικά στάδια της- καλύπτει μόλις το 60% του μέσου μισθού, ενώ για τους μακροχρόνια ανέργους το ποσοστό αυτό είναι ακόμη χαμηλότερο.
88
Τα χαμηλότερα επιδόματα ανεργίας από οποιαδήποτε άλλη χώρα του OOΣΑ καταβάλλονται στην Ελλάδα, καθώς το επίδομα ανεργίας -στα αρχικά στάδια της- καλύπτει μόλις το 60% του μέσου μισθού, ενώ για τους μακροχρόνια ανέργους το ποσοστό αυτό είναι ακόμη χαμηλότερο (41%).
Σύμφωνα με μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδος, για το 2006 το κατώτατο ημερήσιο επίδομα το οποίο καταβάλλεται είναι 12,45 ευρώ (311,25 ευρώ τον μήνα) και το ανώτατο ημερήσιο επίδομα 13,17 ευρώ (329,25 ευρώ τον μήνα).
Ετσι για το 2006 το κατώτατο επίδομα ανεργίας αντιστοιχεί στο 45,3% του κατώτατου ημερομισθίου και το ανώτατο επίδομα στο 48%. Oσο για το επίδομα για τους μακροχρόνια ανέργους ανέρχεται σε 200 ευρώ τον μήνα(!).
Η μελέτη αναφέρει επίσης ότι οι 53 από τους 100 ανέργους (και για την ακρίβεια, ποσοστό 53,6%) βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους (μακροχρόνια άνεργοι).
Μερικά από τα κύρια χαρακτηριστικά γνωρίσματα των ατόμων που πλήττονται από τη μακροχρόνια ανεργία, όπως αναφέρει «Το Βήμα» είναι: γένους θηλυκού, ηλικίας 45-64 ετών (ποσοστό 70%) και σχετικά χαμηλού μορφωτικού επιπέδου.
Αλλά και για τους άνδρες η ηλικία των 45-64 ετών αποδεικνύεται κρίσιμη για την απασχόλησή τους. Στην ηλικία αυτή οι άνδρες σε ποσοστό 51,5% αναζητούν για περισσότερο από ένα έτος εργασία χωρίς αποτέλεσμα.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί τέλος ότι σε ορισμένες ελληνικές περιφέρειες η μακροχρόνια ανεργία έχει προσλάβει τραγικές διαστάσεις, όπως στη Δυτική Μακεδονία και την Ηπειρο όπου τρεις στις τέσσερις άνεργες γυναίκες αναζητούν ανεπιτυχώς για διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους εργασία (ποσοστά 73,8% και 73% αντιστοίχως).
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ρένα Δούρου: Ανάγκη για επανεκκίνηση των συνομιλιών για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού
- Αλεξάνδρου κι Ελληνίδου στη Μύκονο – Θα παντρευτούν στο νησί των ανέμων;
- Μοντέλο ΑΙ της Wall Street ερμηνεύει τους χρησμούς του προέδρου της FED
- Τραμπ: Μπορεί να βγει από το αδιέξοδο του πολέμου στο Ιράν; Για φαύλο κύκλο και μνήμες Βιετνάμ μιλούν στις ΗΠΑ
- Ένταση στη δίκη για τα Τέμπη: Καταγγελία για «επίθεση Πλακιά με κλωτσιές» κατά του κατηγορούμενου Στουρνάρα
- Θρίλερ στην Κυψέλη: Μυστήριο με τη σορό γυναίκας σε βαλίτσα – Σήμερα η νεκροψία – νεκροτομή
- Τη νέα εγκατάσταση αφαλάτωσης στην Αμοργό εγκαινίασε ο Κικίλιας: «Ενισχύουμε τις υποδομές των νησιών μας»
- Νίσυρος: Νέος μόνιμος σεισμολογικός σταθμός ενισχύει την παρακολούθηση του ηφαιστείου στο νησί
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 20.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/bryan-goff-MCoMZazPC9E-unsplash-315x220.jpg)



























![Ισπανία: Έκαναν διακοπές σε ξενοδοχείο και έφυγαν χωρίς να πληρώσουν – Η σύλληψη της μητέρας [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/Capture-308-315x220.jpg)
























Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442