Εκδηλώσεις στην Κύπρο για την 32η επέτειο της τουρκικής εισβολής
Μνημόσυνο για τα θύματα της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο τελέστηκε το Σάββατο στο Κοιμητήριο Λευκωσίας. Το πραξικόπημα της Χούντας και την τουρκική εισβολή καταδίκασε η κυπριακή Βουλή, σε ειδική συνεδρίαση, παρουσία του Τάσσου Παπαδόπουλου.
53
Μνημόσυνο για τα θύματα της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο τελέστηκε το Σάββατο στο Κοιμητήριο Λευκωσίας. Το πραξικόπημα της Χούντας και την τουρκική εισβολή καταδίκασε η κυπριακή Βουλή, σε ειδική συνεδρίαση, παρουσία του Τάσσου Παπαδόπουλου.
Ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε ότι το κοινοβουλιο «αποτείει τον οφειλόμενο φόρο τιμής σε όλους τους δημοκρατικούς πολίτες, που αντιστάθηκαν στην τρομοκρατία της ΕΟΚΑ Β και όρθωσαν τα στήθη στα τανκ των πραξικοπηματιών της χούντας, καθώς και σε αυτούς, που θυσιάστηκαν για να υπερασπιστούν την πατρίδα από την εισβολή του Αττίλα».
Ο κ. Χριστόφιας τόνισε ότι η διχοτόμηση δεν ήταν, δεν είναι και δεν πρόκειται ποτέ να αποτελέσει επιλογή λύσης και ευχήθηκε οι τεχνικές επιτροπές να λειτουργήσουν, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την ανάληψη νέας πρωτοβουλίας από τον ΟΗΕ που θα οδηγήσει σε λύση του Κυπριακού.
Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης τόνισε πως «είναι ύψιστη ιστορική ευθύνη όλων μας, όχι η απλή τελετουργική αναφορά στις δύο επετείους, αλλά η ασυμβίβαστη και ειλικρινής προσπάθεια για τη δημιουργία ενός πανίσχυρου και αδιαπέραστου μετώπου εθνικής ενότητας και ομοψυχίας».
Χαρακτήρισε θετικό βήμα την πρόσφατη επίσκεψη του βοηθού ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Ιμπραήμ Γκαμπάρι και τη συμφωνία Παπαδόπουλου – Ταλάτ.
Ο αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους, αφού τόνισε πως «πρέπει να διδαχθούμε από την ιστορία», χαρακτήρισε τη συμφωνία των Παρισίων Ανάν – Παπαδόπουλου και την πρόσφατη συμφωνία Παπαδόπουλου – Ταλάτ, ως βήματα που μπορούν να δρομολογήσουν το Κυπριακό προς την ορθή κατεύθυνση, υπό την προϋπόθεση ότι θα δώσει δείγματα καλής θέλησης η τουρκική πλευρά.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Νίκος Κατσουρίδης τόνισε ότι στους ήρωες μας «χρωστούμε μια συγνώμη, διότι δεν κάναμε ό,τι έπρεπε για να διδάξουμε τις επόμενες γενιές». Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Κατσουρίδης είπε ότι, έστω και με καθυστέρηση, αποφασίστηκαν βήματα για υλοποίηση της συμφωνίας του Παρισιού και αυτό είναι βήμα προς τα μπροστά.
Επετειακές εκδηλώσεις όπως η σημερινή, πρέπει να χρησιμεύουν για την άντληση διδαγμάτων, για τη συνέχιση και τη δικαίωση του αγώνα, ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου. Τόνισε πως 32 χρόνια μετά το δίδυμο έγκλημα κατά της Κύπρου, «οφείλουμε να συντηρούμε αλώβητη την μνήμη, όχι για την αναβίωση ενός διχαστικού και εφιαλτικού παρελθόντος, αλλά για την μόνιμη ιστορική καταδίκη των ενόχων, ώστε να φωτίζεται διδακτικά η μελλοντική πορεία».
Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος Δημήτρης Συλλούρης δήλωσε πως η σημερινή επέτειος τεκμηριώνει πως «η εκδούλευση στους ξένους, η διάσπαση και ο φανατισμός μόνο κακά φέρνουν». Ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης υπογράμμισε ότι η ευθύνη για μια δημοκρατική λύση του Κυπριακού ανήκει στην κυπριακή ηγεσία, η οποία καλείται να αναζητήσει λύση, που θα κατοχυρώνει πλήρως τα ανθρώπινα και πολιτικά δικαιώματα όλων των πολιτών, χωρίς ρατσιστικούς διαχωρισμούς.
Νωρίτερα, στο Κοιμητήριο Λευκωσίας τελέστηκε μνημόσυνο των θυμάτων του «Αττίλα». Του μνημοσύνου προέστη ο Τοποτηρητής του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος.
Μετά το μνημόσυνο, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τ.Παπαδόπουλος τόνισε: «Κάθε ημέρα που περνά μας θυμίζει την τραγωδία του πραξικοπήματος και αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους για την προάσπιση της νομιμότητας, της δημοκρατίας και της ελευθερίας της πατρίδας μας».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ,ΜΠΕ
- Χάθηκαν 2.450 χιλιόμετρα ελεύθερων ποταμών μέσα σε 13 χρόνια στα Βαλκάνια – Ποια η κατάσταση στην Ελλάδα
- Κλείνει τον Χάβι Ερνάντεθ ο Παναθηναϊκός
- Κατώτατος μισθός: Τι σημαίνει η αύξηση για τις ΜμΕ και πόσο επιπλέον κόστος μπορούν να αντέξουν
- Καλημέρα και καλό μήνα λέει ο Αρκάς αλλά με αντιφατικές διαθέσεις
- Ενοικιαστές: Πού μπορούν να ζήσουν τελικά πιο ανθρώπινα και τι λέει ο δείκτης Carrie Bradshaw
- Οι αθλητικές μεταδόσεις (1/2): Πού θα δείτε το ντέρμπι ΑΕΚ – Ολυμπιακός, το Άρης – Παναθηναϊκός και όλα τα διεθνή
