53

Αφαιρείται από τους υποψήφιους που θεωρούν ότι αδικήθηκαν το δικαίωμα να έχουν πρόσβαση στα γραπτά των Πανελλαδικών Εξετάσεων για να δουν τι έγραψαν. Την ίδια ώρα, πληθαίνουν οι διαμαρτυρίες για τη φετινή βαθμολόγηση, κυρίως στα φιλολογικά μαθήματα.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Τα Νέα, στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την Oργάνωση και λειτουργία της Δευτεροβάθμιας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης που κατατέθηκε στη Βουλή στις 2 Ιουνίου, περιλαμβάνεται το ακόλουθο άρθρο 22: «Τα γραπτά δοκίμια των μαθημάτων που εξετάζονται σε πανελλαδικό επίπεδο για την εισαγωγή των υποψηφίων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, καθώς και οι αποφάσεις ορισμού των βαθμολογικών κέντρων για τη βαθμολόγηση των ανωτέρω γραπτών, των βαθμολογητών και αναβαθμολογητών των γραπτών δοκιμίων των μαθημάτων αυτών, δεν γνωστοποιούνται ούτε επιδεικνύονται με οποιονδήποτε τρόπο στον ενδιαφερόμενο».

Με τον τρόπο αυτό, το υπουργείο απαγορεύει πλέον στους μαθητές ακόμα και να δουν τα γραπτά τους, παρ ότι φέτος έχουν ανακύψει πολλές διαμαρτυρίες για τη βαθμολόγηση, κυρίως στα μαθήματα Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία από συγκεκριμένα Βαθμολογικά Κέντρα. Έτσι, το μόνο που απομένει στους μαθητές που επιμένουν ότι αδικήθηκαν, είναι να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη.

Φέτος οι διαμαρτυρίες είναι αυξημένες. Πριν από λίγες ημέρες, 50 φιλόλογοι από την Ημαθία κατήγγειλαν ότι μόνο ένα γραπτό από τα συνολικά 1.135 μαθητών τους βαθμολογήθηκε με βαθμό πάνω από 18 στην Έκθεση, στο Βαθμολογικό Κέντρο Τρικάλων. Υποστήριξαν ότι αυτό συνέβη πρώτη φορά στον Νομό τους και ότι πληθώρα αριστούχων μαθητών όλων των Κατευθύνσεων, με μέσο όρο στα πέντε μαθήματα από 18 έως 19,9, βαθμολογήθηκαν στην Έκθεση από 12 μέχρι 14,5.

Επίσης, φιλόλογοι από τον Νομό Κιλκίς μαζί με τους Συλλόγους Γονέων και την τοπική ΕΛΜΕ καταγγέλλουν ότι στο ίδιο Βαθμολογικό Κέντρο, όπου και τα δικά τους γραπτά βαθμολογήθηκαν, μόνο ένας από τους εκατοντάδες μαθητές είχε ανώτατο βαθμό 16,7 και μόνο το 3,7% από 15 έως 16, ενώ κάτω από τη βάση έγραψε το 27,1%, κάτι που συνέβη πρώτη φορά στον Νομό τους όπως λένε.

Φέτος τα ποσοστά αναβαθμολόγησης ήταν 21,08% για τη Γλώσσα (Έκθεση) και 24,16% για τη Λογοτεχνία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ