Να παραμείνει η Ευρωπαϊκή Ένωση ανοιχτή σε νέα μέλη ζητά η φινλανδική προεδρία
Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να παραμείνει ανοιχτή σε νέα μέλη τα οποία πληρούν τα κριτήρια, δήλωσε ο Φινλανδός πρωθυπουργός αναπτύσσοντας τις προτεραιότητες της προεδρίας της χώρας του στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου. Τι είπε για Ευρωσύνταγμα και σχέσεις με Ρωσία.
28
Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να παραμείνει ανοιχτή σε νέα μέλη τα οποία πληρούν τα κριτήρια, δήλωσε ο Φινλανδός πρωθυπουργός Μάτι Βανχάνεν αναπτύσσοντας τις προτεραιότητες της προεδρίας της χώρας του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
«Η ΕΕ δεν θα πρέπει να χάσει το στόχο της ότι πρώτα απ όλα είναι κοινότητα. Είναι σαφές ότι οι χώρες που πληρούν τα κριτήρια θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν σε αυτήν την κοινότητα.
»Αυτό θα πρέπει να ισχύσει για τη Βουλγαρία τη Ρουμανία, αλλά και την Τουρκία και την Κροατία. Οι διαπραγματεύσεις με τις δύο τελευταίες χώρες προχωρούν βάσει πάντα των εκθέσεων της Επιτροπής» δήλωσε ο κ. Βανχάνεν.
Ερωτηθείς εάν στην περίπτωση που εντός του ερχόμενου εξαμήνου αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, αυτό θα το θεωρήσει ως αποτυχία της ΕΕ, ο προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου απάντησε:
«Έχουμε ξεκινήσει μία μεγάλη διαδικασία διαπραγματεύσεων που ξεφεύγουν από το εξάμηνο. Εφόσον υπάρχουν διαπραγματεύσεις σημαίνει ότι απώτερος στόχος είναι η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.
»Πιστεύω ότι θα είναι κάτι το θετικό γιατί θα ενθαρρύνει την οικονομία και την ευμάρεια στην ΕΕ καθότι υπάρχει ένα σημαντικό ποσοστό ανάπτυξης στην τουρκική οικονομία αυτή τη στιγμή. Παράλληλα η ένταξη θα συμβάλλει στην σταθερότητα της περιοχής και την εδραίωση της δημοκρατίας.
»Όλα όμως εξαρτώνται από τις ικανότητες της Τουρκίας να σεβασθεί τα κριτήρια ένταξης» τόνισε ο Φινλανδός πρωθυπουργός.
Ο κ. Βανχάνεν χαρακτήρισε ως επιτυχείς τις διαδοχικές διευρύνσεις της ΕΕ και εξέφρασε την ικανοποίησή του «που η δυνατότητα απορρόφησης (νέων μελών από την Ένωση) δεν αποτελεί κριτήριο για μελλοντικές διευρύνσεις».
Σχέσεις με Ρωσία
Στο πολύ σημαντικό για τη Φινλανδία κεφάλαιο των σχέσεων με τη Ρωσία, ο κ. Βανχάνεν δήλωσε ότι οι σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Ρωσία δεν θα πρέπει να περιορισθούν σε θέματα εμπορίου και ενέργειας.
«Χρειαζόμαστε», είπε, «μία όσο το δυνατόν ευρύτερη εταιρική σχέση με τελικό στόχο μία στενότερη συνεργασία, όπως τις ανταλλαγές φοιτητών, τη συνεργασία σε επιστημονικό επίπεδο, κ.ά.»
Επί φινλανδικής προεδρίας θα συζητηθεί επίσης το θέμα των ενδεχόμενων συμφωνιών στα πλαίσια της εταιρικής σχέσης με τη Ρωσία, και σύμφωνα με τον πρωθυπουργό μία νέα συμφωνία-πλαίσιο πρόκειται να υπογραφεί το προσεχές φθινόπωρο.
Ευρωσύνταγμα
Για τον κ. Βανχάνεν το μέλλον της Ευρώπης είναι άμεσα συνδεδεμένο με το Ευρωσύνταγμα. Εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι «από τον Ιούνιο το θέμα της Συνθήκης άρχισε να συζητείται με τρόπο διαφορετικό» και δήλωσε ότι κατά την φινλανδική προεδρία θα πρέπει να προχωρήσουν οι διαδικασίες κύρωσης της Συνθήκης.
Ο ίδιος τόνισε ότι σκοπεύει να συνεργαστεί στενά για το θέμα αυτό με τη Γερμανία (θα έχει την προεδρία το α εξάμηνο του 2007) και ότι κατά το Συμβούλιο του Δεκεμβρίου θα πρέπει να γίνει γενική συζήτηση για τη διεύρυνση της Ευρώπης.
Για το θέμα της αποτελεσματικότητας στην ΕΕ, ο κ. Βανχάνεν έκανε ειδική αναφορά στην αναγκαιότητα λήψης αποφάσεων με ειδική πλειοψηφία, δηλώνοντας ότι θα συνεργασθεί με την Επιτροπή για την προώθηση του θέματος αυτού.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ
- Ο Σαΐφ αλ Ισλάμ Καντάφι, γιος του δικτάτορα της Λιβύης, δολοφονήθηκε στην πόλη Ζεντέν
- Ο Ντόναλντ Τραμπ απειλεί με αγωγή τον Τρέβορ Νόα – «Η σάτιρα έχει συνταγματική προστασία», λένε ειδικοί στο δίκαιο
- Ο Γκάρεθ Μπέιλ εξηγεί γιατί δεν κατάφερε να ξεπεράσει τον Ρονάλντο
- Η Νέα Υόρκη θα εποπτεύει τις επιχειρήσεις απελάσεων του Τραμπ με νέους νομικούς παρατηρητές
- Αυστραλία: Οικογένεια βρέθηκε νεκρή και οι αρχές υποπτεύονται διπλή δολοφονία και αυτοκτονία – «To σύστημα τους απογοήτευσε»
- Αντώνης Σαμαράς: Το χάος είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης


