Παραμένουν τελικά τα στρατεύματα της Ρουμανίας στο Ιράκ
Απερρίφθη τελικώς από το Ανώτατο Συμβούλιο Αμυνας της Ρουμανίας η αποχώρηση των στρατιωτών της χώρας από το Ιράκ. Η αιφνιδιαστική εισήγηση του πρωθυπουργού Καλίν Ταριτσεάνου για την απόσυρση των 890 στρατιωτών προκάλεσε την αντίδραση της κυβέρνησης Μπους.
51
Απερρίφθη τελικώς από το Ανώτατο Συμβούλιο Αμυνας της Ρουμανίας η αποχώρηση των στρατιωτών της χώρας από το Ιράκ. Η αιφνιδιαστική εισήγηση του πρωθυπουργού Καλίν Ταριτσεάνου για την απόσυρση των 890 στρατιωτών είχε προκαλέσει την αντίδραση της κυβέρνησης Μπους.
«Το Ανώτατο Συμβούλιο Αμυνας απέρριψε την πρόταση του πρωθυπουργού Ταριτσεάνου» ανακοίνωσε το μεσημέρι της Παρασκευής στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος της Ρουμανίας Τραϊάν Μπασέσκου.
«Μια χώρα δεν μπορεί να επιτρέπει στον εαυτό της να αλλάζει από τη μια μέρα στην άλλη τις μεγάλες γραμμές της εξωτερικής πολιτικής της» υπογράμμισε ο Μπασέσκου για να συμπληρώσει πως «η Ρουμανία πρέπει να αποδείξει τη σοβαρότητά της σεβόμενη τις δεσμεύσεις της έναντι των συμμάχων».
Ο Τραϊάν Μπασέσκου διευκρίνισε επίσης πως ζήτησε από τον υπουργό Εξωτερικών Ραζβάν Ουνγκουρεάνου και από τους Ρουμάνους διπλωμάτες στο εξωτερικό να προσπαθήσουν «να περιορίσουν τις ζημιές από την άκαιρη ανακοίνωση» που έκανε την προηγουμένη ο Ταριτσεάνου.
Ο Ρουμάνος πρωθυπουργός προκάλεσε έκπληξη την Πέμπτη ανακοινώνοντας την πρόθεσή του να ζητήσει την αποχώρηση των 890 στρατιωτών που είναι ανεπτυγμένοι στο Ιράκ. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αντέδρασε αμέσως επισημαίνοντας πως η Ουάσινγκτον δεν είχε ενημερωθεί εκ των προτέρων για τα σχέδια του Ρουμάνου πρωθυπουργού.
Εν τω μεταξύ, στην Πολωνία ο εκπρόσωπος του προέδρου Λεχ Καζίνσκι δήλωσε την Παρασκευή πως οι στρατιώτες της χώας θα αποχωρήσουνη από το Ιράκ το αργότερο μέχρι τα μέσα του 2007.
«Ο πρόεδρος Καζίνσκι είχε προειδοποιήσει τον Φεβρουάριο τον Αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Ο.Μπους ότι το 2007 θα ήταν η τελευταία χρονιά. Η πολωνική αποστολή στο Ιράκ σίγουρα δεν θα παραμείνει μετά τον Ιούνιο του 2007» είπε ο εκπρόσωπος Μ.Λοπίνσκι.
«Εξάλλου, η τελική απόφαση για την παράταση της αποστολής και μετά το 2006 δεν έχει ληφθεί ακόμη. Δεν έχουν συγκεντρωθεί όλα τα στοιχεία για τη λήψη μίας τέτοιας απόφασης, κάτι που ωστόσο θα γίνει σίγουρα μέσα σε δύο με τρεις μήνες» προσέθεσε.
Στο Ιράκ υπηρετούν σήμερα περίπου 880 Πολωνοί στρατιώτες. Από την άνοιξη του 2003 έχουν χάσει τη ζωή τους στο Ιράκ 21 Πολωνοί, από τους οποίους οι 17 στρατιώτες, δύο πολίτες και δύο δημοσιογράφοι της κρατικής τηλεόρασης.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press,ΑΠΕ/Γαλλικό
- Ο Ντόναλντ Τραμπ απειλεί με αγωγή τον Τρέβορ Νόα – «Η σάτιρα έχει συνταγματική προστασία», λένε ειδικοί στο δίκαιο
- Ο Γκάρεθ Μπέιλ εξηγεί γιατί δεν κατάφερε να ξεπεράσει τον Ρονάλντο
- Η Νέα Υόρκη θα εποπτεύει τις επιχειρήσεις απελάσεων του Τραμπ με νέους νομικούς παρατηρητές
- Αυστραλία: Οικογένεια βρέθηκε νεκρή και οι αρχές υποπτεύονται διπλή δολοφονία και αυτοκτονία – «To σύστημα τους απογοήτευσε»
- Αντώνης Σαμαράς: Το χάος είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης
- LIVE: Παναθηναϊκός – Ρεάλ Μαδρίτης


