31

Σε ευρείας κλίμακας αντεπίθεση προχώρησαν οι συμμαχικές δυνάμεις τα ξημερώματα της Κυριακής στο Αφγανιστάν με αποτέλεσμα να σκοτώσουν τουλάχιστον 48 αντάρτες ενώ οι απώλειες της ISAF ανήλθαν σε δύο στρατιώτες.

Οι μάχες που διήρκεσαν περισσότερες από τέσσερις ώρες άρχισαν αργά το βράδυ του Σαββάτου στην επαρχία Κανταχάρ, όπως δήλωσε ο αρχηγός του αφγανικού στρατού, στρατηγός Ραχματουλάχ Ρούφι.

Στις μάχες συμμετείχαν και ελικόπτερα, που έβαλαν κατά θέσεων των ανταρτών.

Οι συγκρούσεις σημειώθηκαν στο πλαίσιο της επιχείρησης «Ορεινή Προέλαση» των συμμαχικών και αφγανικών στρατευμάτων με στόχο την καταστολή της εξέγερσης των Ταλιμπάν στο νότιο Αφγανιστάν.

Μήνυμα του Μουλά Ομάρ;

Στο μεταξύ, το ιδιωτικό πακιστανικό κανάλι GEO μετέδωσε ηχογραφημένο μήνυμα που αποδίδεται στον πρώην ηγέτη των Ταλιμπάν Μουλά Ομάρ.

Ο Μουλάς Ομάρ φέρεται να δηλώνει ότι «οι κύριοι της Καμπούλ δεν μπορούν να συνεχίσουν να διοικούν τη χώρα». «Εάν σήμερα σας εγκαταλείψουν οι Αμερικανοί δεν θα μπορέσετε να κρατηθείτε (στην εξουσία). Ο ρωσικός στρατός είχε έρθει επίσης στο Αφγανιστάν, θυμηθείτε την τύχη του» προσθέτει ο ομιλητής.

Η αυθεντικότητα του μηνύματος δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί. Άνδρας που παρουσιάστηκε ως εκπρόσωπος των Ταλιμπάν διέψευσε ότι ο Μουλάς Ομάρ είναι το άτομο που ακούγεται στο μήνυμα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ