88

Την επιδότηση του επιτοκίου των δανείων 2.500 μικρομεσαίων επιχειρήσεων -μέσω του ΤΕΜΠΜΕ- κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες (4%) ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας.

Μέσω της νέα δράσης του ΕΠΑΝ με τίτλο «Επιδότηση του κόστους δανεισμού μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων» και προϋπολογισμό 20 εκατ. ευρώ, το υπουργείο φιλοδοξεί να αυξήσει τον βαθμό πρόσβασης των μικρομεσαίων στο τραπεζικό σύστημα και παράλληλα να μειώσει το κόστος δανεισμού.

Με τη δράση επιδοτούνται όλες οι συμβάσεις μεσομακροπρόθεσμων τραπεζικών δανείων επενδυτικού χαρακτήρα, που έχουν συγκεκριμένη διάρκεια λήξης και συγκεκριμένο ποσό. Επίσης επιδοτούνται οι χρηματοδοτικές μισθώσεις με ρήτρα εξαγοράς, που αφορούν εξοπλισμό και μηχανήματα.

Υπενθυμίζεται πως το μέτρο της επιδότησης δανείου συνδέεται με την παροχή εγγύησης από το Ταμείο Εγγυοδοσίας (ΤΕΜΠΜΕ), που θα είναι και ο τελικός δικαιούχος για την υλοποίηση του προγράμματος.

Δικαιούχοι της ενίσχυσης θα είναι επιχειρήσεις που απασχολούν 0-20 εργαζόμενους, με ετήσιο κύκλο εργασιών έως 10 εκατ. ευρώ, με εξαίρεση του κλάδους της γεωργίας, της αλιείας και των μεταφορών.

Η επιδότηση αφορά δάνεια από 10.000 ευρώ έως 400.000 ευρώ και υπολογίζεται πως για τη σύναψη δανείου ύψους 100.000 ευρώ και μέσης διάρκειας 5 ετών, η ελάφρυνσηγια τον δανειολήπτη που θα κάνει χρήση του προγράμματος επιδότησης υπολογίζεται στο ποσότων 12.000 ευρώ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ