Να υποχρεωθεί το Ιράν να σταματήσει τον εμπλουτισμό ουρανίου ζητούν Σιράκ και Μέρκελ
Υπέρ της υιοθέτησης απόφασης από το Συμβούλιο Ασφαλείας που θα υποχρεώνει το Ιράν να σταματήσει τη διαδικασία εμπλουτισμού ουρανίου τάχθηκαν Σιράκ και Μέρκελ σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν την Κυριακή εν όψει της κρίσιμης συνεδρίασης τη Δευτέρα.
38
Υπέρ της υιοθέτησης απόφασης από το Συμβούλιο Ασφαλείας που θα υποχρεώνει το Ιράν να σταματήσει τη διαδικασία εμπλουτισμού ουρανίου τάχθηκαν ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ και η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν το βράδυ της Κυριακής εν όψει της κρίσιμης συνεδρίασης στη Νέα Υόρκη τη Δευτέρα.
Σιράκ και Μέρκελ συμφώνησαν ότι θα πρέπει να υιοθετηθεί «μία απόφαση, η οποία θα καθιστά υποχρεωτικές τις αξιώσεις της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) και ιδιαίτερα εκείνη που αναφέρεται στην ανάγκη διακοπής των δραστηριοτήτων εμπλουτισμού ουρανίου από την Τεχεράνη» δήλωσε εκπρόσωπος της γαλλικής προεδρίας.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Bild am Sonntag επανέλαβε ότι όλες οι επιλογές για να εμποδιστεί το Ιράν να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα είναι στο τραπέζι, αλλά εξέφρασε την πεποίθηση ότι μια διπλωματική λύση είναι εφικτή, εάν η διεθνής κοινότητα εργασθεί σκληρά και παραμείνει ενωμένη.
«Το Ιράν αποτελεί πρόκληση. Θέλω οι αναγνώστες σας να γνωρίζουν ότι επιθυμώ και πιστεύω ότι μπορούμε να επιλύσουμε το ζήτημα αυτό με διπλωματικά μέσα» τόνισε ο Μπους.
Τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας προσπαθούν να καταλήξουν σε συμφωνία για την αντιμετώπιση του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, αλλά Ρωσία και Κίνα αρνούνται κατηγορηματικά να χρησιμοποιηθεί το άρθρο 7 της Χάρτας του ΟΗΕ που ανοίγει το δρόμο για την επιβολή κυρώσεων.
Τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας θα συνεδριάσουν το απόγευμα της Δευτέρας πριν από το δείπνο που θα έχουν στη Νέα Υόρκη οι υπουργοί Εξωτερικών των πέντε μονίμων μελών και της Γερμανίας.
Η θέση της Ρωσίας
Η Ρωσία αναμένεται να αξιώσει να απαλειφθεί από το προτεινόμενο σχέδιο απόφασης για το Ιράν κάθε αναφορά στο άρθρο 7, εκφράζοντας τον φόβο ότι κάτι τέτοιο θα άνοιγε τον δρόμο για την προσφυγή σε στρατιωτική δράση, προκειμένου να σταματήσει το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, δήλωσε ο Ρώσος πρεσβευτής στο Λονδίνο Γιούρι Φεντότοφ.
Σημείωσε ακόμη ότι η Μόσχα είναι αντίθετη σε οποιαδήποτε αναφορά στο άρθρο 7 του Χάρτη του ΟΗΕ, καθώς θα «ξυπνούσε μνήμες» από τις προηγούμενες αποφάσεις του Συμβουλίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία και το Ιράκ που οδήγησαν σε στρατιωτικές επεμβάσεις.
Ο Ρώσος πρεσβευτής εξέφρασε τη λύπη του επειδή οι εισηγητές του σχεδίου απόφασης το κατέθεσαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας χωρίς να έχουν πραγματοποιήσει περαιτέρω διαβουλεύσεις με τα υπόλοιπα μόνιμα μέλη. Βρετανία και Ηνωμένες Πολιτείες έχουν καταστήσει σαφές ότι ο «πυρήνας» του σχεδίου απόφασης είναι η αναφορά στο άρθρο 7.
Ο Φεντότωφ τόνισε πάντως ότι «η θέση της Ρωσίας δεν είναι διαμετρικά αντίθετη με εκείνη της Βρετανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών. Θέλουμε το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν να περιοριστεί σε ένα ειρηνικό πλαίσιο, αλλά στο θέμα της τακτικής έχουμε τις δικές μας απόψεις με βάση την εμπειρία του παρελθόντος αναφορικά με το Ιράκ και τη Γιουγκοσλαβία. Διατηρούμε σοβαρές αμφιβολίες για το αν θα είναι αποτελεσματικές οι κυρώσεις. Μπορεί να ανοίξουν το δρόμο για στρατιωτική επέμβαση. Η στρατιωτική δράση είναι μια ανοησία. Είναι μια περιπέτεια που θα μπορούσε να απειλήσει τη διεθνή ασφάλεια στην περιοχή και όχι μόνο».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό
- Ο Π. Μαρινάκης κατηγορεί τον Ανδρουλάκη για διαστρέβλωση της αλήθειας
- Πληθωρισμός: Στο 2,8% στην Ελλάδα τον Ιανουάριο
- Θεσσαλονίκη: Καταδικάστηκε σε φυλάκιση 57χρονη που έκοψε το αυτί του συντρόφου της πάνω σε καυγά
- Πρόβλημα με Σισοκό στον Παναθηναϊκό – Εκτός αποστολής με ΠΑΟΚ
- Ο σκηνοθέτης του Melania διαψεύδει οποιαδήποτε σχέση με τον Τζέφρι Έπσταϊν μετά τη δημοσιοποίηση φωτογραφιών μαζί του
- Οι Ευρωπαίοι αρχίζουν να παίρνουν σοβαρά την προστασία των δεδομένων τους – Η εικόνα στην Ελλάδα
