27

Την Πέμπτη του Πάσχα αναμένεται να επισκεφθεί την Ελλάδα η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις, σύμφωνα με πληροφορίες που δεν επιβεβαιώνονται όμως από επίσημες πηγές. Η Ντόρα Μπακογιάννη απέφυγε να ανακοινώσει την ημερομηνία του ταξιδιού της Αμερικανίδας ομολόγου της έως ότου οριστικοποιηθεί.

Αντιστοίχως και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απέφευγε να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες για την επίσκεψη της Κ.Ράις.

Μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής για θέματα του υπουργείου Εξωτερικών, η κυρία Μπακογιάννη ανέφερε πως η Κ.Ράις έχει εκφράσει την βούληση να επισκεφθεί την Αθήνα και την Αγκυρα «κάποια στιγμή», ωστόσο πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει κάτι σε ό,τι αφορά στις πληροφορίες που δημοσιεύονται στον Τύπο για επίσκεψη την ερχόμενη εβδομάδα.

Πάντως, αργότερα το απόγευμα, όπως μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός Mega, η ημερομηνία για το ταξίδι οριστικοποιήθηκε στις 27 Απριλίου.

Σε ό,τι αφορά τις πληροφορίες για το «διπλωματικό λουμπάγκο» του Τούρκου πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (το οποίο φαίνεται ότι θα τον εμποδίσει να παραστεί στη Διαβαλκανική), η υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «δεν έχουμε ακόμη καμία ενημέρωση» και αρκέστηκε να πει ότι η Σύνοδος πραγματοποιείται 3 με 5 Μαΐου και σε μία εβδομάδα «θα γνωρίζουμε ποιοι θα συμμετέχουν».

Τέλος, η κυρία Μπακογιάννη επανέλαβε ότι η Ελλάδα τάσσεται υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας και σημείωσε ότι η γειτονική χώρα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε να γίνει μέλος της ΕΕ.

Ο υπεύθυνος Εξωτερικής πολιτικής, Ασφάλειας και Αμυνας, του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Χρ.Παπουτσής, ανέφερε σχετικά με την εξωτερική πολιτική για την Τουρκία πως «η ελληνική κυβέρνηση αντί να αρκείται σε δηλώσεις για εγχώρια κατανάλωση, πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες προς κάθε κατεύθυνση.

Κατά τον κ. Παπουτσή, πρέπει να καταστεί σαφές ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, επενδύει στην ειρήνη, την ασφάλεια, τη μείωση των εξοπλιστικών δαπανών, στο κοινό ευρωπαϊκό μέλλον φιλίας και συνεργασίας των δύο λαών.

«Η κ. Μπακογιάννη πρέπει να ζητήσει από το Συμβούλιο Υπουργών της Ένωσης και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υπενθυμίσουν και να αποσαφηνίσουν προς την Τουρκία τις υποχρεώσεις της» υπογράμμισε ο Χρήστος Παπουτσής.

ΚΚΕ: «Είναι ανεπιθύμητη» η Ράις

«Η επίσκεψη της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις είναι ανεπιθύμητη» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ σχετικά με το ενδεχόμενο επίσκεψης της Αμερικανίδας ΥΠΕΞ στη χώρα μας.

Το ΚΚΕ υπογραμμίζει ότι «η παρουσία της στην Ελλάδα μόνο κακό σημαίνει για τον ελληνικό λαό», η οποία «αν τελικά πραγματοποιηθεί, οι εργαζόμενοι και η νεολαία θα επιφυλάξουν στην εκπρόσωπο του ιμπεριαλισμού την υποδοχή που της πρέπει».

«Το γεγονός ότι η Ράις συναντήθηκε με την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη πριν από λίγο καιρό, θέτει το ερώτημα, ποιον σκοπό εξυπηρετεί μια ενδεχόμενη επίσκεψή της στην Ελλάδα; Μήπως τον προετοιμαζόμενο πόλεμο κατά του Ιράν» διερωτάται το ΚΚΕ.

ΣΥΝ: Αφορμή για κινητοποίηση των πολιτών

Ανακοίνωση σχετικά με την έλευση της Κοντολίζα Ράις στην Αθήνα εξέδωσε και το μέλος της ΠΓ και υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου του Συνασπισμού Νίκος Βούτσης.

«Η πιθανή έλευση της κυρίας Ράις συνοδεύεται, σε ό,τι μας αφορά, με την αναγκαία επισήμανση ότι η ίδια, ως υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αλλά και με τις ιδιαίτερες απόψεις της, αποτελεί τον κύριο εκφραστή της επιθετικής, φιλοπόλεμης πολιτικής της κυβέρνησης Μπους, καθώς μάλιστα ο ίδιος πρόεδρος Μπους απειλεί ανοιχτά με πυρηνικά το Ιράν.

»Η κυρία Ράις, όποια χώρα και αν επισκεφθεί, δίνει μία σημαντική αφορμή για να κινητοποιηθούν και να διαδηλώσουν οι πολίτες εναντίον του πολέμου, εναντίον των απειλών και των εκβιασμών και για να αισθάνονται οι λαοί την επίσκεψή της ως προάγγελο νέων δεινών και επιθετικών σχεδίων στην περιοχή».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ,ΜΠΕ