53

Να εξαιρέσει από τις διαδικασίες ελέγχου των προσλήψεων τα Ελληνικά Πετρέλαια έλαβε την Μ.Τρίτη το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ).

Όπως μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός Mega, η απόφαση ελήφθη μετά από θυελλώδη σύσκεψη στο ΑΣΕΠ.

Τελικά επικράτησε η άποψη ότι το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού δεν πρέπει να εμπλέκεται στις διαδικασίες προσλήψεων σε επιχειρήσεις που λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Έτσι, αναμένεται να ληφθούν από το ΑΣΕΠ ανάλογες αποφάσεις και για τις άλλες εισηγμένες στο Χρηματιστήριο ΔΕΚΟ, όπως άλλωστε προβλέπει και ο νέος νόμος για τις επιχειρήσεις αυτές.

Συγκεκριμένα, ο νόμος 3429/2005 ορίζει (άρθρο 17) για τις εισηγμένες στο Χρηματιστήριο επιχειρήσεις, στις οποίες το Δημόσιο δεν κατέχει την πλειοψηφία των μετοχών, ότι μπορούν να προσλαμβάνουν προσωπικό με συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου ή αορίστου χρόνου, μετά από δοκιμαστική περίοδο ή μη. Οι συμβάσεις αυτές διέπονται αποκλειστικά από τις διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας που ρυθμίζουν τις σχέσεις εργοδότη και εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα.

Αντίθετα, για τις εισηγμένες ΔΕΚΟ, οι οποίες βρίσκονται υπό τον έλεγχο του Δημοσίου, ο νόμος αναφέρει (άρθρο 13) ότι μπορούν να προσλαμβάνουν προσωπικό με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας για δοκιμαστική περίοδο διάρκειας έως 7 μηνών, ύστερα από προκήρυξη στην οποία καθορίζονται από την ίδια την επιχείρηση τα κριτήρια πρόσληψης. Η διαδικασία πρόσληψης του προσωπικού των δημοσίων επιχειρήσεων, καθώς και της μετέπειτα σύναψης της σχετικής σύμβασης εργασίας αορίστου χρόνου, ύστερα από την αξιολόγηση της δοκιμαστικής περίοδου από την επιχείρηση, ελέγχεται από το ΑΣΕΠ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ