Ισχυρή σεισμική δόνηση 5,7 Ρίχτερ στη θαλάσσια περιοχή της Ζακύνθου
Σεισμός 5,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 3.02 τα ξημερώματα της Τρίτης στη θαλάσσια περιοχή της Ζακύνθου, ενώ προηγήθηκαν δύο μικρότερες δονήσεις μεγέθους 4,4 και 4,7 Ρίχτερ. Κλειστά τα σχολεία στο νησί. Δεν αναφέρθηκαν υλικές ζημιές.
30
Σεισμός 5,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 3.02 τα ξημερώματα της Τρίτης στη θαλάσσια περιοχή της Ζακύνθου, ενώ προηγήθηκαν δύο ασθενέστερες δονήσεις 4,4 (στις 12.10) και 4,7 Ρίχτερ (στις 12.27). Κλειστά τα σχολεία στο νησί.
Ο σεισμός προκάλεσε ανησυχία στους κατοίκους του νησιού, πολλοί από τους οποίους πέρασαν τη νύχτα σε ανοιχτούς χώρους.
Ο νομάρχης Δ. Γάσπαρος δήλωσε ότι δεν έχουν αναφερθεί σοβαρές ζημιές με εξαίρεση μικρορωγμές σε παλιά κτίρια και δύο ενετικές γέφυρες.
«Εμείς εδώ στη Ζάκυνθο παραμένουμε ψύχραιμοι» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Γιώργος Σταυρακάκης, δήλωσε στο ΑΠΕ ότι ο ίδιος προσωπικά εκτιμά ότι δεν θα σημειωθεί μεγαλύτερος σεισμός.
Ο ίδιος διατύπωσε την άποψη ότι ο σεισμός που σημειώθηκε τα ξημερώματα ήταν αποτέλεσμα της έλλειψης ισχυρού μετασεισμού του πρώτου σεισμού της 4ης Απριλίου.
«Είναι κρίσιμο ως προς τη σεισμική δραστηριότητα της συγκεκριμένης περιοχής αν θα υπάρξει μετασεισμός του σημερινού σεισμού της τάξης των 5 Ρίχτερ» εξήγησε. Πάντως, μέχρι τις 7 το πρωί οι μετασεισμοί που είχαν καταγραφεί ήταν μικρότεροι από 5 Ρίχτερ.
Από την πλευρά του ο ομότιμος καθηγητής Γεωφυσικής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαζάχος, είπε ότι οι πιθανότητες να σημειωθεί νέος ισχυρός σεισμός -μεγαλύτερος από 6,5 Ρίχτερ- στην περιοχή της Ζακύνθου είναι σχεδόν ασήμαντες.
«Η πιθανολογική εκτίμησή μας είναι ότι δεν θα γίνει νέος μεγαλύτερος σεισμός» είπε χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας ότι η περιοχή των Ιονίων Νήσων έχει τη μεγαλύτερη σεισμικότητα στην Ελλάδα.
«Τέτοιοι σεισμοί είναι σχεδόν συνηθισμένοι για την περιοχή αυτή. Αλλωστε ο αντισεισμικός κανονισμός θωρακίζει τις κατασκευές στη Ζάκυνθο και σε άλλες περιοχές των Ιονίων και δεν υπάρχει πρόβλημα» κατέληξε.
«Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας» είπε από την πλευρά του ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος, επικαλούμενος την πληροφόρηση που έχει η κυβέρνηση από τους ειδικούς επιστήμονες σχετικά με τη σεισμικη δραστηριότητα στη Ζάκυνθο, όπως του την μετέφερε ο γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Παναγιώτης Φούρλας.
Ο εκπρόσωπος είπε πως ο Νομάρχης Ζακύνθου αποφάσισε να παραμείνουν κλειστά τα σχολεία για να γίνει ο έλεγχος στα σχολικά κτίρια και να διαπιστωθεί ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας για τους μαθητές.
Το πρωί της Τρίτης μετέβησαν στο νησί ένα κλιμάκιο του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας και ένα κλιμάκιο της Υπηρεσίας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων του ΥΠΕΧΩΔΕ.
Τα δύο κλιμάκια του υπουργείου σε συνεργασία με τις υπηρεσίες της Νομαρχίας καταγράφουν τις μικρής κλίμακας ζημιές σε δημόσια κτίρια και ιδιωτικές κατοικίες (αποκόλληση σοβάδων, μικρές ρωγμές σε μη φέροντα στοιχεία κ.λπ.) αλλά και στην ευρύτερη υποδομή του νησιού. Εκτιμάται ότι η έκταση των ζημιών είναι ιδιαίτερα περιορισμένη και δεν θίγει λειτουργικά στοιχεία των υποδομών του νησιού.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Κρήτη: Δέμα με ναρκωτικά ξεβράστηκε σε… παραλία
- Ο Παναθηναϊκός ανακοίνωσε τον Μούσα Σισοκό
- Μπέρτραντ Ράσελ: Ένα ματαιωμένο και ανέστιο θρησκευτικό συναίσθημα
- Τιμολόγια ρεύματος: Αυτές είναι οι χρεώσεις για τον Φεβρουάριο
- Χαρδαλιάς: «Ο Καποδίστριας ανήκει όχι μόνο στο παρελθόν, αλλά και στο μέλλον που θέλουμε να οικοδομήσουμε»
- Λούκμαν για Ατλέτικο, μοντέλο για… manual


