Συνήθης η ανεπάρκεια ασβεστίου κατά τη διάρκεια της κύησης και του θηλασμού
Νέα Υόρκη: Οι γυναίκες που έχουν συνήθως χαμηλά επίπεδα ασβεστίου στην διατροφή τους, διέρχονται σημαντικές αλλαγές στην ανακύκλωση του ασβεστίου στα οστά κατά τη διάρκεια της κύησης και του θηλασμού, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Clinical Nutrition.
Νέα Υόρκη: Οι γυναίκες που έχουν συνήθως χαμηλά επίπεδα ασβεστίου στην διατροφή τους, διέρχονται σημαντικές αλλαγές στην ανακύκλωση του ασβεστίου στα οστά κατά τη διάρκεια της κύησης και του θηλασμού, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Clinical Nutrition.
Ερευνητική ομάδα του Ερευνητικού Κέντρου του Νοσοκομείου Παίδων του Όκλαντ με επικεφαλής την Δρ Τζάνετ Κινγκ μελέτησε τα επίπεδα ασβεστίου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του πρώιμου θηλασμού σε 10 γυναίκες από τη Βραζιλία. Τα μέσα επίπεδα του διατροφικού ασβεστίου ήταν 463 ml/ημέρα.
Οι συμμετέχουσες πήραν μια μορφή ασβεστίου που μπορούσε εύκολα να ανιχνευθεί εντός του οργανισμού, έτσι η ανακύκλωση του ασβεστίου στα οστά μπορούσε να παρακολουθηθεί σε διαφορετικά τμήματα.
Εκτιμήσεις έγιναν στην αρχή της εγκυμοσύνης (10 με 12 εβδομάδες), στο τέλος της κύησης (34 με 36 εβδομάδες) και στην αρχή του θηλασμού (επτά με οκτώ εβδομάδες μετά τον τοκετό).
Σημαντική αύξηση στην αναλογία των αποθεμάτων ασβεστίου στα οστά παρατηρήθηκε από την αρχή μέχρι το τέλος της κύησης. Συγκριτικά με την αρχή, η αναλογία επαναρρόφησης του ασβεστίου στα οστά ήταν υψηλότερη στο τέλος της εγκυμοσύνης και στην αρχή του θηλασμού.
Οι επιστήμονες παρατήρησαν μια θετική σχέση μεταξύ ανακύκλωσης του ασβεστίου στα οστά και διατροφικού ασβεστίου από την αρχή της κύησης μέχρι και την αρχή του θηλασμού. Τα διατροφικά επίπεδα του ασβεστίου και τα επίπεδα του αυξητικού παράγοντα της ινσουλίνης 1 (IGF-1), εξηγούσαν το 68% με 94% της μεταβλητότητας της ισορροπίας του ασβεστίου στα οστά.
Η Δρ Κινγκ εξηγεί ότι η θετική ισορροπία ασβεστίου στα οστά συνέβαινε μόνο κατά τη διάρκεια του τελευταίου σταδίου της κύησης, ενώ απώλεια ασβεστίου κατά 90 ml/ημέρα παρατηρούνταν μόνο στην αρχή της εγκυμοσύνης και του θηλασμού.
Οι επιστήμονες πιστεύουν λοιπόν, ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα για τις επιπτώσεις των αυξημένων επιπέδων ασβεστίου στη διατροφή ή των συμπληρωμάτων ασβεστίου στη μητρική και εμβρυϊκή οστική μάζα, στις μακροχρόνιες αλλαγές στην οστική μάζα και στα επίπεδα του ασβεστίου κατά τη διάρκεια της κύησης, του θηλασμού και μετά τον θηλασμό σε άλλες ομάδες γυναικών με χαμηλά επίπεδα διατροφικού ασβεστίου.
health.in.gr
- Λάρισα: Συνελήφθη για ενδοοικογενειακή βία μετά την καταγγελία της αδελφής του ότι την απείλησε
- Oι λεπτομέρειες για το «χρυσό» deal του Παναθηναϊκού με τον Χέιζ-Ντέιβις
- Γιώργος Μαζωνάκης: Πότε παίρνει εξιτήριο – γιατί έχει προστασία έξω από το δωμάτιο του
- Ηράκλειο: Στον εισαγγελέα τρία άτομα για τη δολοφονία 40χρονου
- Πόλο: Τη Δευτέρα η κλήρωση του Ολυμπιακού
- Live: Ένταση με το καλημέρα στη Βουλή για τις ΣΣΕ στη σκιά των αποκαλύψεων για Παναγόπουλο
