31

Σε 200 δις δολάρια αναμένεται να ανέλθει το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη η γενική λογιστική υπηρεσία (General Accounting Office, GAO) του Κογκρέσου.

Ο στρατός αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την μείωση του κόστους του περίπλοκου προγράμματος, μεγάλο μέρος του οποίου έχει ανατεθεί στην Boeing, όμως δεν υπάρχουν αρκετά διαθέσιμα στοιχεία για τις τεχνολογίες στις οποίες θα στηριχθεί ο εκσυγχρονισμός, γεγονός που καθιστά τις προβλέψεις όσον αφορά το κόστος επισφαλείς, ανέφερε το GAO.

Στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται η ανάπτυξη μιας «οικογένειας» 18 επανδρωμένων και ρομποτικών οχημάτων αέρος και εδάφους που θα διασυνδέονται με προηγμένα επικοινωνιακά συστήματα και θα αναπτυχθούν τις επόμενες δύο δεκαετίες. Μόνο το πρόγραμμα αυτό θα στοιχίσει 160,7 δισ. δολάρια, ποσό αυξημένο κατά 76% σε σχέση με τον αρχικό του προϋπολογισμό.

Η συνέχιση ή μη του προγράμματος αυτού θα πρέπει να αποφασισθεί οριστικά από το Πεντάγωνο το 2008, ανέφερε το GAO, διευκρινίζοντας ότι η έγκριση ή η απόρριψή του θα αποφασιστεί από το αν θα υπάρξουν σαφείς ενδείξεις προόδου και διαθεσιμότητα κεφαλαίων.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters