Φυσικά οπιοειδή σχετίζονται με την υπέρταση
Νέα Υόρκη: Οι οπιοειδείς ορμόνες, οι οποίες παράγοντες φυσιολογικά από τον οργανισμό για τη μείωση του πόνου, μπορεί να εμπλέκονται σε αλλαγές τόσο στην ευαισθησία του πόνου όσο και στην αρτηριακή πίεση μεταξύ των ατόμων με πρώιμου σταδίου υπέρταση, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Psychosomatic Medicine.
Νέα Υόρκη: Οι οπιοειδείς ορμόνες, οι οποίες παράγοντες φυσιολογικά από τον οργανισμό για τη μείωση του πόνου, μπορεί να εμπλέκονται σε αλλαγές τόσο στην ευαισθησία του πόνου όσο και στην αρτηριακή πίεση μεταξύ των ατόμων με πρώιμου σταδίου υπέρταση, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Psychosomatic Medicine.
Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Κλέμσον της Νότιας Καρολίνα με επικεφαλής τον Δρ Τζέιμς Μακ Κούμπιν μελέτησε τις επιπτώσεις των φυσικών οπιοειδών, όπως οι ενδορφίνες και οι εγκεφαλίνες, στην αντίληψη του πόνου και την αρτηριακή πίεση 125 νεαρών ενηλίκων με ηπίως αυξημένα επίπεδα αρτηριακής πίεσης.
Σε ξεχωριστές περιπτώσεις, τα άτομα έλαβαν αναστολέα οπιοειδών, ναλτρεξόνη ή ψευδοφάρμακο 60 λεπτά πριν το επίπεδο του πόνου μετρηθεί με την απότομη εισαγωγή του χεριού τους σε παγωμένο νερό για δυο λεπτά ή για όσο μπορούσαν να αντέξουν.
Τα αποτελέσματα, υποστηρίζουν την άποψη ότι η αρτηριακή πίεση αυξάνεται καθώς μειώνεται η ευαισθησία στον πόνο, ανεξαρτήτως της εμπλοκής των φυσικών οπιοειδών. Αυτό δείχνει ότι τόσο ο αναλγητικός μηχανισμός οπιοειδών όσο και των μη οπιοειδών σχετίζονται με την αρτηριακή πίεση.
Ο Δρ Μακ Κούμπιν παρατήρησε ότι τα άτομα με υψηλά-φυσιολογικά επίπεδα αρτηριακής πίεσης είχαν μειωμένη ευαισθησία στον πόνο, η οποία αναστρέφεται με την εμπλοκή των οπιοειδών. Αυτό δείχνει ένα μεγαλύτερο βαθμό οπιοεδούς αναλγητικού τόνου στα νεαρά άτομα που κινδυνεύουν να εκδηλώσουν υπέρταση.
Η καλύτερη κατανόηση των επιπτώσεων των οπιοειδών ορμονών στην αντίληψη του πόνου και την αρτηριακή πίεση θα συμβάλλει σε νέες προληπτικές και θεραπευτικές στρατηγικές της υπέρτασης και των σχετιζόμενων καρδιαγγειακών νοσημάτων.
health.in.gr
- Ιράν: Απαγόρευση εισόδου επισκεπτών με ιρανικά διαβατήρια στην Αυστραλία, πλην ορισμένων εξαιρέσεων
- Αμυνα: Νέο χρηματοδοτικό εργαλείο της ΕΕ για την ανάπτυξη τεχνολογιών αιχμής
- Γάζα: Νεκρός 22χρονος Παλαιστίνιος και τραυματίες από ισραηλινό βομβαρδισμό σε καταυλισμό εκτοπισμένων
- Κούβα: Θα τηρήσει τη συμφωνία για την αποστολή γιατρών στο Μεξικό, δηλώνει η Σέινμπαουμ
- Το Ισραήλ διευρύνει την «ουδέτερη ζώνη» του στον Λίβανο, σύμφωνα με τον Νετανιάχου
- Καραϊβική: 4 νεκροί σε νέα δολοφονική επίθεση των ΗΠΑ εναντίον σκάφους