53

Μετά την κατάθεση του διευθύνοντος συμβούλου της Ericsson Hellas Μπιλ Ζήκου στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, η Vodafone εξέδωσε ανακοίνωσή, στην οποία επιμένει ότι η εταιρία δεν ενημερώθηκε για τη δυνατότητα νόμιμης συνακρόασης που είχε το λογισμικό της Ericsson.

Η Vodafone επισημαίνει πως η Ericsson έχει λάβει τέτοια μέτρα ασφαλείας για την μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση και ενεργοποίηση του λογισμικού της νόμιμης συνακρόασης, ώστε δεν έκρινε απαραίτητο να ενημερώση τη διοίκηση της Vodafone-Panafon για την ύπαρξη αυτής της δυνατότητας του λογισμικού. Επίσης, επαναλαμβάνει πως η Ericsson και μόνο έχει πρόσβαση στον πηγαίο κώδικα του εν λόγω λογισμικού.

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση αναφέρεται: «Η Vodafone-Panafon επιβεβαιώνει τις θέσεις της, τις οποίες άλλωστε εξέφρασε και ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής των Ελλήνων στις 9 και 10 Μαρτίου 2006 ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της κ. Γ.Κορωνιάς, για το θέμα της ύπαρξης του λογισμικού νόμιμης συνακρόασης της Ericsson στο τηλεπικοινωνιακό δίκτυό της. Οι θέσεις αυτές της Vodafone-Panafon προκύπτουν και από την επίσημη έγγραφη ενημέρωση που έλαβε από την προμηθεύτρια εταιρεία της, Ericsson, και την οποία η Vodafone-Panafon κοινοποίησε σήμερα [Τετάρτη] και ώρα 16:50 στον πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής των Ελλήνων κ. Α.Καραμάριο:

»Η Ericsson αποφάσισε να εγκαταστήσει σε όλα τα δίκτυα των πελατών της ανά τον κόσμο το λογισμικό των νόμιμων συνακροάσεων μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο του 2001. Γι αυτή της την απόφαση δεν ενημέρωσε ποτέ τη διοίκηση της Vodafone-Panafon. Επιπλέον, η διοίκηση της Vodafone-Panafon δεν ενημερώθηκε ποτέ από την Ericsson ότι τα βασικά ή μη στοιχεία του λογισμικού της νόμιμης συνακρόασης εμπεριέχονται στην έκδοση του πακέτου λογισμικού Ericsson SSR 9.1, ούτε υπήρξε ειδική ενημέρωση στην αρμόδια τεχνική διεύθυνση της Εταιρείας.

»Η Ericsson έχει υλοποιήσει σημαντικό αριθμό αυστηρών και πολύπλοκων διοικητικών και τεχνικών μέτρων έτσι ώστε να διασφαλίζεται η μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση και ενεργοποίηση του λογισμικού της νόμιμης συνακρόασης (LI). Λόγω αυτών των μέτρων ασφαλείας η Ericsson δεν έκρινε σκόπιμο να ενημερώσει τη διοίκηση της Vodafone-Panafon για την εγκατάσταση του εν λόγω λογισμικού στο δίκτυο της.

» Ο πηγαίος κώδικας του λογισμικού νόμιμων συνακροάσεων (LI) αποτελεί στρατηγικό περιουσιακό στοιχείο της Ericsson ο οποίος προστατεύεται με αυστηρά μέτρα ασφαλείας και σύμφωνα με την πολιτική της Ericsson δεν παρέχεται στους πελάτες της. Μόνο εξουσιοδοτημένο προσωπικό έχει πρόσβαση στον πηγαίο κώδικα της».

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Ζήκου κατέθεσε στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή ότι η Ericsson ενημέρωσε την Vodafone για τις δυνατότητες του λογισμικού. «Η Ericsson έδωσε στον πελάτη της όλες τις σχετικές πληροφορίες και τα ενημερωτικά έγγραφα, με ειδική μνεία, ότι το νέο πακέτο λογισμικού περιελάμβανε τα βασικά στοιχεία του λογισμικού για τις νόμιμες συνακροάσεις» επισήμανε κ. Ζήκου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ