31

Αιφνίδια ανατροπή στη δίκη του Ζακαρίας Μουσαουί αποτελεί η απόφαση ομοσπονδιακής δικαστού να διακόψει τη διαδικασία, προκειμένου να ερευνηθεί κατά πόσο μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο επιβολής θανατικής ποινής εξαιτίας «κατάφωρης» παραβίασης της διαδικασίας από το αμερικανικό κράτος.

Ειδικότερα, η δικαστής Λεόνι Μπρινκέμα επισήμανε ότι συνήγορος της πολιτικής αγωγής παραβίασε τον κανονισμό που αφορά στην εκ των προτέρων γνωστοποίηση πρακτικών της δίκης σε σημαντικούς μάρτυρες.

«Όλα αυτά τα χρόνια που βρίσκομαι στην έδρα δεν έχω δει ποτέ έως τώρα μία τόσο κατάφωρη παραβίαση του κανονισμού του δικαστηρίου για τους μάρτυρες» δήλωσε η δικαστής.

Εν συνεχεία, διέκοψε την ακροαματική διαδικασία προτού εισέλθουν στην αίθουσα οι ένορκοι, προκειμένου να αποφασίσει εάν θα αποκλείσει το ενδεχόμενο επιβολής θανατικής ποινής στον Ζακαρίας Μουσαουί, ο οποίος πέρυσι δήλωσε ένοχος για την κατηγορία της συνωμοσίας σε σχέση με τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 σε Νέα Υόρκη και Ουάσινγκτον.

Ο 37χρονος Μουσαουί, που έχει ήδη παραδεχθεί ότι ήταν μέλος της Αλ Κάιντα, είναι το μοναδικό άτομο που έχει καταδικαστεί στις ΗΠΑ σε σχέση με την υπόθεση αυτή.

Η δικαστής ανέφερε ότι ένας δικηγόρος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας είχε παραβιάσει τον κανονισμό, διαβάζοντας τα πρακτικά της πρώτης ημέρας της δίκης και συζητώντας για την υπόθεση με αρκετούς πιθανούς μάρτυρες, οι οποίοι επρόκειτο να κληθούν τόσο από την πολιτική αγωγή όσο και από την υπεράσπιση.

Αντιδρώντας, ο συνήγορος υπεράσπισης Εντουαρντ ΜακΜάον ζήτησε από τη δικαστή να ορίσει ότι ο Μουσαουί δεν μπορεί να καταδικαστεί στην εσχάτη των ποινών για τις πράξεις του.

«Αυτή δεν είναι δίκαιη δίκη. Η ακροαματική διαδικασία πρέπει να ακυρωθεί και ο κ. Μουσαουί να καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη» είπε ο συνήγορος.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press