28

Τη σύσταση επιτροπής τεχνοκρατών, η οποία θα συντάξει αναλογιστικές μελέτες για τα ασφαλιστικά ταμεία που βρίσκονται σε κρίση, ανακοινώνει την Πέμπτη ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης.

O κ. Αλογοσκούφης πρότεινε επίσημα στα συνδικάτα να συμμετάσχουν ορίζοντας δικό τους εκπρόσωπο σε μια επιτροπή τεχνοκρατών που θα μελετήσει το πρόβλημα και θα αναθέσει τη σύνταξη αναλογιστικών μελετών.

O ίδιος τονίζει μιλώντας στο Βήμα της Κυριακής ότι στην επιτροπή θα εκπροσωπούνται όλοι οι κοινωνικοί φορείς και τα κόμματα, ενώ διαβεβαιώνει ότι θα επιδιώξει ο πρόεδρος της επιτροπής να είναι πρόσωπο αναγνωρισμένου επιστημονικού κύρους και, κυρίως, πρόσωπο κοινής αποδοχής ώστε να μην υπονομευθεί το έργο της.

Στο στόχαστρο των αλλαγών τα Ταμεία του ΟΤΕ, της ΔΕΗ, των τραπεζών, των αυτοαπασχολουμένων και των νομικών.

Μόνο για τα Ταμεία προσωπικού του OΤΕ και της ΔΕΗ ο προϋπολογισμός επιβαρύνεται ετησίως με 750 εκατ. ευρώ, ενώ ως σήμερα έχουν δαπανηθεί για αυτά περισσότερα από 2,5 δισ. ευρώ.

Σοβαρή εκτιμάται ότι είναι η οικονομική κατάσταση δύο ακόμη Ταμείων που επιδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό: του Ταμείου των αυτοαπασχολουμένων, για το οποίο μάλιστα ο πρόεδρός του Δ.Κόντος έχει προτείνει επανειλημμένα την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια (από τα 65 στα 67), και του Ταμείου των Νομικών.

Στα τέσσερα αυτά Ταμεία μπορεί να προστεθεί και το Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης των Τραπεζών (ΕΤΑΤ), στο οποίο θα ενταχθούν το ΤΣΠΑΤΕ, το ΤΑΠ-ΕΤΒΑ και το Ταμείο της Εμπορικής.

Από τις θέσεις του υπουργού Oικονομίας, τις οποίες υποστήριξε στην πρώτη συνάντησή του με τη ΓΣΕΕ και ο υπουργός Απασχόλησης Σάββας Τσιτουρίδης, είναι προφανές ότι θέλει να προχωρήσει σε μια «ήπια προσέγγιση» του ζητήματος.

Ωστόσο στην κυβέρνηση ακούγονται και φωνές που ζητούν πιο άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος, με παρεμβάσεις οι οποίες θα στηριχθούν στο υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο -το νόμο Ρέππα- που προβλέπει την ένταξη όλων των Ταμείων των μισθωτών στο ΙΚΑ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ