Έμφραγμα και εγκεφαλικό επεισόδιο απειλούν την πλειοψηφία των ατόμων κάτω των 40 ετών
Θεσσαλονίκη: Στο «κόκκινο» για την εμφάνιση αθηροσκλήρωσης, η οποία «μπορεί να οδηγήσει» σε έμφραγμα του μυοκαρδίου και αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, φαίνεται ότι βρίσκεται η πλειονότητα των ανδρών και γυναικών, ηλικίας κάτω των 40 ετών.
Θεσσαλονίκη: Στο «κόκκινο» για την εμφάνιση αθηροσκλήρωσης, η οποία «μπορεί να οδηγήσει» σε έμφραγμα του μυοκαρδίου και αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, φαίνεται ότι βρίσκεται η πλειονότητα των ανδρών και γυναικών, ηλικίας κάτω των 40 ετών.
Σύμφωνα με τους ιατρούς, αιτία είναι η συνύπαρξη πολλών παραγόντων κινδύνου, όπως η αυξημένη χοληστερόλη, τα τριγλυκερίδια, η παχυσαρκία, το κάπνισμα και η υπερλιπιδαιμία.
Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από την εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού, που οργάνωσε 23-25 Φεβρουαρίου στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» η Εταιρεία Αθηροσκλήρωσης Βορείου Ελλάδος, σε συνεργασία με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και το ιατρείο του αεροδρομίου.
Στη διάρκεια της ενημερωτικής εκστρατείας εξετάστηκαν 600 άτομα (ταξιδιώτες, επισκέπτες και υπάλληλοι του αεροδρομίου), από τα οποία μισοί άνδρες και μισές γυναίκες, ηλικίας από 25 έως 82 ετών.
«Από τα έως τώρα δεδομένα προκύπτει ότι οι νέοι άνθρωποι, ηλικίας κάτω των 40 ετών, έχουν αυξημένη χοληστερόλη 250-280 mg/dl, αυξημένα τριγλυκερίδια 270-280mg/dl και χαμηλή (καλή) HDL χοληστερόλη. Επίσης, το 30% είναι υπέρβαρο ή παχύσαρκο, το 40% καπνίζει και το 70% έχει θετικό οικογενειακό ιστορικό», δήλωσε ο αναπληρωτής καθηγητής Καρδιολογίας του ΑΠΘ Απόστολος Ευθυμιάδης.
Επιπλέον, επεσήμανε ότι από τα δεδομένα αυτά προκύπτει πως οι περισσότεροι πολίτες, που εξετάστηκαν, εμφανίζουν πολλούς παράγοντες κινδύνου(καπνίζουν, είναι υπέρβαροι και υπεριλιπιδαιμικοί) και -κατά συνέπεια- κινδυνεύουν περισσότερο από την αθηροσκλήρωση και τις επιπλοκές της.
health.in.gr
- Το μεγάλο «όπλο» του Ελ Κααμπί
- Η Ουκρανία στο σκοτεινό τούνελ της πληθυσμιακής κατάρρευσης
- Μπράιτον – Γουέστ Χαμ 1-1: Στις καθυστερήσεις γλίτωσαν την ήττα οι «γλάροι»
- Τέλος το κρυφτό: Τζίτζι Χαντίντ και Μπράντλεϊ Κούπερ στην πρώτη τους κοινή συνέντευξη
- Διάρρηξη στο Δημαρχείο Σαρωνικού – Ταυτοποιήθηκε 39χρονος δράστης
- Ενώσεις Καταναλωτών: Ως 20% ευρώ ακριβότερο το χριστουγεννιάτικο τραπέζι


