Ο καφές μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη τύπου ΙΙ
Νέα Υόρκη: Η μετριοπαθής κατανάλωση καφεϊνούχου ή μη καφέ μπορεί να συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου εκδήλωσης διαβήτη τύπου ΙΙ στις μεσήλικες και νεότερες γυναίκες, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Diabetes Care
Νέα Υόρκη: Η μετριοπαθής κατανάλωση καφεϊνούχου ή μη καφέ μπορεί να συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου εκδήλωσης διαβήτη τύπου ΙΙ στις μεσήλικες και νεότερες γυναίκες, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Diabetes Care.
Ερευνητική ομάδα της Σχολής Δημόσια Υγείας του Χάρβαρντ με επικεφαλής τον Δρ Ρομπ Μ. Βαν Νταμ εκτίμησε την κατανάλωση διαφορετικών ειδών καφέ σε σχέση με την εκδήλωση διαβήτη τύπου ΙΙ σε περισσότερες από 88.000 Αμερικανίδες, οι οποίες συμμετείχαν στη μελέτη Nurses Health Study II.
Γενικά, η αυξημένη κατανάλωση κεφεΐνούχου ή μη καφέ συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου ΙΙ.
Η μείωση του κινδύνου ήταν 13% με ένα φλιτζάνι καφέ την ημέρα και σχεδόν 47% με τέσσερα ή περισσότερα φλιτζάνια ανά ημέρα.
Ο μειωμένος κίνδυνος διαβήτη τύπου ΙΙ συσχετιζόταν με τον στιγμιαίο και καφέ φίλτρου, ενώ η κατανάλωση εσπρέσο δεν είχε σημαντική επίπτωση τη μείωση του κινδύνου.
«Δεν συστήνω την κατανάλωση καφέ ως μέσο πρόληψη του διαβήτη τύπου ΙΙ, απλά παρατηρήσαμε ότι η κατανάλωση μετριοπαθών ποσοτήτων δεν έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία», εξηγεί ο Δρ Βαν Νταμ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι προσφάτως η ίδια επιστημονική ομάδα παρατήρησε ότι άλλα συστατικά του καφέ πέραν της καφεΐνης ίσως βελτιώνουν τον μεταβολισμό της γλυκόζης.
Απαιτούνται λοιπόν περαιτέρω έρευνες για να εντοπιστούν τα συστατικά αυτά, ώστε να μπορέσουν οι επιστήμονες να δημιουργήσουν ή να επιλέξουν ποια είδη καφέ έχουν τα μεγαλύτερα οφέλη για την υγεία.
health.in.gr
- ΒΗΜΑ: Έρχεται την Κυριακή με συναρπαστικές προσφορές
- Έφτιαξαν… σοκολατένιο μέλι με ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες
- Πρέπει να σκεφτούν τι είναι κατάλληλο μια τέτοια περίοδο: Στον «αέρα» η λάμψη των Όσκαρ λόγω των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή
- Αρνήθηκε να δει τον πατέρα της η Λόρα – Οι επόμενες κινήσεις των γερμανικών Αρχών
- Η πρόεδρος του Μεξικού εγγυήθηκε την ασφαλή διεξαγωγή του Μουντιάλ – Συνάντηση με τη FIFA
- Τι είπε ο CEO της Euroleague για το NBA Europe: «Μια συμμαχία είναι εφικτή»

