Το Σύνταγμα και η διεύρυνση της ΕΕ στην αντζέντα της συνάντησης Καραμανλή – Αχερν
Η ευρωπαϊκή διεύρυνση, η συνταγματική συνθήκη, η συνοχή της ΕΕ και οι διμερείς σχέσεις βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή με τον Ιρλανδό ομόλογό του Μπέρτι Αχερν, με τη συμμετοχή της υπουργού Εξωτερικών Ντ.Μπακογιάννη.
53
Η ευρωπαϊκή διεύρυνση στα Βαλκάνια, η συνταγματική συνθήκη, η συνοχή της ΕΕ και οι διμερείς σχέσεις βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή με τον Ιρλανδό ομόλογό του Μπέρτι Αχερν, με τη συμμετοχή της υπουργού Εξωτερικών Ντ.Μπακογιάννη.
Συνοψίζοντας το περιεχόμενο των συνομιλιών του με τον Ιρλανδό ομόλογό του ο κ. Καραμανλής δήλωσε: «Είχα μια πολύ ενδιαφέρουσα συνάντηση με τον Ιρλανδό πρωθυπουργό. Οι διμερείς σχέσεις μεταξύ Ιρλανδίας και Ελλάδας είναι άριστες και έχουμε μία πολύ χρήσιμη και αποτελεσματική συνεργασία στα διεθνή φόρα όπου συμμετέχουμε και οι δύο. Και βεβαίως υπάρχουν πολλές μεγάλες δυνατότητες και ευκαιρίες για να διευρύνουμε και να αναπτύξουμε τη συνεργασία αυτή περισσότερο και συνεπώς αφιερώσαμε ένα μεγάλο μέρος των συζητήσεών μας σε αυτό το θέμα».
Για τα θέματα της ευρωπαϊκής προοπτικής τόνισε: «Η Ένωση αντιμετωπίζει νέες προκλήσεις μείζονος σημασίας για το μέλλον. Κάναμε μία ανασκόπηση αυτών των προκλήσεων με τον κ. Αχέρν και ανταλλάξαμε απόψεις για το μέλλον της Ευρώπης, για τη διεύρυνση και για τρόπους προσέγγισης της συνταγματικής συνθήκης μετά το πέρας της περιόδου περισυλλογής. Η Ελλάδα θα ήθελε να δεί ένα νέο δυναμισμό στις προσπάθειές μας και τη συνέχιση του διαλόγου με προσεκτική διεύρυνση των μελλοντικών προοπτικών. Σε αυτή τη διαδικασία πρέπει να δώσουμε την πρέπουσα προσοχή στις ανησυχίες των πολιτών και στην ανάγκη να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη τους στο ευρωπαϊκό εγχείρημα».
Ακόμη, παρατήρησε: «Η επίτευξη καλύτερων συνθηκών ανάπτυξης για τις οικονομίες μας, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας θα συμβάλει σημαντικά προς αυτή την κατεύθυνση. Σε αυτό το πλαίσιο εξετάσαμε επίσης με τον κ. Αχέρν την πρόοδο της διαδικασίας της Λισαβόνας και συμφωνήσαμε ότι πρέπει να γίνουν ακόμη πολύ περισσότερα, ούτως ώστε να πραγματοποιήσουμε τους στόχους μας».
Ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι ενημέρωσε τον κ. Αχέρν για τις ελληνικές θέσεις σχετικά με θέματα όπως η κατάσταση στα Βαλκάνια, η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, το Κυπριακό πρόβλημα και η Μέση Ανατολή.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ,ΜΠΕ
- Σουδάν: Πόλεμος drones μεταξύ των εμπολέμων στο δυτικό και νότιο τμήμα της χώρας
- Οι ΗΠΑ θα αφαιρέσουν τους δασμούς 25% για αγορές ρωσικού πετρελαίου από την Ινδία
- Ο Τραμπ δηλώνει ότι το Μεξικό θα πάψει να προμηθεύει την Κούβα με πετρέλαιο
- Συμφωνία ΗΠΑ – Ινδίας για δασμούς – Η Ουάσιγκτον αντικαθιστά ως κυριότερος προμηθευτής τη Μόσχα
- Γαλλία: Το Κοινοβούλιο απέρριψε δύο προτάσεις μομφής κατά της κυβέρνησης
- Στα «ΝΕΑ» της Τρίτης: Οι πέντε πυλώνες της αναθεώρησης