Η Τεχεράνη επανέλαβε τις δραστηριότητες εμπλουτισμού ουρανίου
To Ιράν επιβεβαίωσε ότι άρχισε εκ νέου κάποιες δραστηριότητες εμπλουτισμού ουρανίου για ειρηνικούς σκοπούς. Το αμφιλεγόμενο πυρηνικό πρόγραμμα βρίσκεται στο στόχαστρο της Δύσης που θεωρεί ότι απώτερος στόχος είναι η κατασκευή όπλων. Κοινή έκκληση Γαλλίας-Ρωσίας.
28
To Ιράν επιβεβαίωσε ότι άρχισε εκ νέου κάποιες δραστηριότητες εμπλουτισμού ουρανίου για ειρηνικούς σκοπούς. Το αμφιλεγόμενο πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης βρίσκεται στο στόχαστρο της Δύσης που θεωρεί ότι απώτερος στόχος είναι η κατασκευή όπλων.
Τη Δευτέρα υπήρξαν πληροφορίες ότι το Ιράν επανέλαβε κάποιες εργασίες για τον εμπλουτισμό ουρανίου στο πυρηνικό εργοστάσιο της Νατάνζ, ένα πρώτο βήμα μιας διαδικασίας που θα μπορούσε να οδηγήσει στην παραγωγή καυσίμων για ατομικούς αντιδραστήρες ή για πυρηνικά όπλα.
Ερωτηθείς από δημοσιογράφους εάν επαναλήφθηκαν εργασίες εμπλουτισμού ουρανίου ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Τζαβάντ Βαεντί δήλωσε: «Σε συμφωνία με τις αποφάσεις του Κοινοβουλίου, θα έλεγα ναι».
Το Κοινοβούλιο του Ιράν είχε ψηφίσει τον περασμένο Νοέμβριο υπέρ της επανάληψης παραγωγής καυσίμων εάν η χώρα παραπέμπονταν στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για το πυρηνικό του πρόγραμμα. Το τελευταίο συνέβη στις αρχές Φεβρουαρίου.
Ο Βαεντί δεν θέλησε να απαντήσει εάν επαναλήφθηκαν συγκεκριμένα οι διαδικασίες φυγοκέντρισης, οι οποίες είναι απαραίτητες για τη παραγωγή πυρηνικού καυσίμου σε ικανή για βιομηχανική παραγωγή κλίμακα.
Κοινό κάλεσμα Γαλλίας-Ρωσίας
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Γάλλος πρωθυπουργός Ντομινίκ ντε Βιλπέν κάλεσαν την Τρίτη το Ιράν να διακόψει κάθε δραστηριότητα που σχετίζεται με τον εμπλουτισμό και την επεξεργασία πυρηνικών καυσίμων.
Σε κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τις συνομιλίες των δύο ηγετών στο Κρεμλίνο επισημάνθηκε πως Παρίσι και Μόσχα επιθυμούν να συμβάλουν στην εξεύρευση λύσης στην κατάσταση με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
Η Τεχεράνη καλείται να εφαρμόσει πλήρως την απόφαση που ελήφθη τον περασμένο Φεβρουάριο από το συμβούλιο κυβερνητών της IAEA και να διακόψει κάθε δραστηριότητα που συνδέεται με τον εμπλουτισμό και την επεξεργασία των πυρηνικών καυσίμων.
Οι δύο χώρες πάντως «αναγνωρίζουν το νόμιμο δικαίωμα του ιρανικού λαού να αναπτύξει ένα σίγουρο, διαρκές και αποδεδειγμένα ειρηνικό πρόγραμμα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνο με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη Συνθήκη για τη Μη Διασπορά των Πυρηνικών».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Δεν είχα λύσει κάποια θέματα, δεν είχα πει τα «σ’ αγαπώ»: Η Σταματίνα Τσιμτσιλή για τη σχέση με τον πατέρα της
- Βαδίζω, άρα υπάρχω: Περπατώντας στην πόλη με τον αρχιτέκτονα – πολεοδόμο Αλέξανδρο Παπαγεωργίου-Βενετά
- Αυστραλία: Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η επικείμενη επίσκεψη του προέδρου του Ισραήλ Χέρτζογκ στη χώρα
- Στη Λάρισα, οριστικά, η δίκη για το δυστύχημα των Τεμπών
- Σιάο: «Μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι – Θέλουμε να πετύχουμε όσα κάναμε στο παρελθόν»
- Κίνηση στους δρόμους: Χάος στον Κηφισό – Καθυστερήσεις στην Αττική Οδό, προβλήματα στο κέντρο της Αθήνας

