51

Εκατοντάδες επιζώντες τρομοκρατικών επιθέσεων παγκοσμίως μοιράζονται τις εμπειρίες τους και λαμβάνουν ψυχολογική καθοδήγηση σε διεθνή διάσκεψη που λαμβάνει χώρα στη Βαλένθια της Ισπανίας Για την τρομοκρατία εντός ΕΕ θα πρόκειται να μιλήσει ο επίτροπος Φρατίνι.

Στη Βαλένθια βρίσκονται άνθρωποι που επέζησαν της σφαγής στο σχολείο του Μπεσλάν, των βομβιστικών επιθέσεων στη Μαδρίτη και το Λονδίνο, καθώς και επιζώντες του «μαύρου» Σεπτέμβρη των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το BBC αναφέρει πως οι παριστάμενοι θα ενθαρρυνθούν να μοιραστούν τις εμπειρίες που έζησαν και θα δεχθούν ψυχολογική υποστήριξη· οι διοργανωτές επιζητούν να καταβληθεί μεγαλύτερη προσπάθεια σε διεθνές επίπεδο για τα θύματα της τρομοκρατίας.

Στο βήμα της διάσκεψης -τις εργασίες της οποίας «άνοιξαν» ο Ισπανός πρίγκιπας Φελίπε και η πριγκίπισα Λετίθια- θα ανέβει ο επίτροπος Δικαιοσύνης Φράνκο Φρατίνι, ο οποίος θα μιλήσει για την τρομοκρατία εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συσκέψεις για τους επιζώντες τρομοκρατικών επιθέσεων έχουν λάβει χώρα στο παρελθόν στη Μαδρίτη και την Μπογκοτά της Κολομβίας.

Οι συζητήσεις τη Δευτέρα θα επικεντρωθούν στα θύματα επιθέσεων εκτός Ισπανίας, στην Κολομβία, τις ΗΠΑ, την Ιρλανδία, το Ισραήλ, τη Βρετανία, τη Ρωσία και την Ινδονησία, καθώς και στους πολίτες που έχουν πέσει θύματα τραυματισμού στον ένοπλο αγώνα της βασκικής ΕΤΑ.

Την Τρίτη η διάσκεψη θα στρέψει το ενδιαφέρον της στους επιζώντες των βομβιστικών επιθέσεων του 2004 στη Μαδρίτη και στον αντίκτυπο που είχε στην ψυχολογία των θυμάτων.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ