Κάλεσμα ηγετών για εκτόνωση της έντασης με φόντο τα σκίτσα του Μωάμεθ
Κοινή έκκληση για εκτόνωση της έντασης με αφορμή τα σκίτσα του Μωάμεθ απεηύθυναν Ανάν και Μπους. Αλλοι τρεις νεκροί στο Αφγανιστάν. Η Δανία οφείλει συγγνώμη, λέει εμμέσως ο Πούτιν. Σε γαλλική εφημερίδα αναδημοσιεύτηκαν τα σκίτσα. Ράις βάλλει κατά Ιράν-Συρίας...
30
Κοινή έκκληση για εκτόνωση της έντασης στις σχέσεις μουσουλμάνων – Eυρωπαίων με αφορμή τα σκίτσα του Μωάμεθ απηύθυναν ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, ο Χαβιέρ Σολάνα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ο επικεφαλής του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης Εκμελεντίν Ιχσάνογλου. Αντίστοιχη έκκληση από τον Τζορτζ Ο.Μπους.
Η εβδομαδιαία γαλλική σατιρική εφημερίδα Charlie Hebdo αναδημοσίευσε την Τετάρτη τα 12 επίμαχα σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ.
Σε άρθρο υπό τον τίτλο «ο Μωάμεθ υπερφαλαγγίστηκε από τους φανατικούς», η γαλλική αριστερή σατιρική εφημερίδα δημοσιεύει στην πρώτη της σελίδα και ένα νέο σκίτσο του προφήτη που κρύβει με τα χέρια του το πρόσωπό του και δηλώνει:
«Είναι δύσκολο να σε αγαπούν οι ηλίθιοι».
Εκπρόσωπος της εφημερίδας είπε ότι το προσωπικό της Charlie Hebdo τέθηκε υπό αστυνομική προστασία. Πάντως, τα φύλλα της Charlie Hebdo έγιναν ανάρπαστα από νωρίς το πρωί σε όλη τη Γαλλία. Μάλιστα, οι εκδότες προχώρησαν σε επανέκδοση της εφημερίδας με άλλα 320.000 φύλλα, ενώ άλλα 100.000 θα τυπωθούν την Πέμπτη.
Πάντως, ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ δήλωσε πως ό,τι μπορεί να πληγώσει τα πιστεύω του άλλου, ιδιαίτερα τα θρησκευτικά πιστεύω, πρέπει να αποφεύγεται: «Η ελευθερία της έκφρασης πρέπει να ασκείται με πνεύμα υπευθυνότητας».
Η αμερικανική συντηρητική εφημερίδα Washington Times κυκλοφόρησε πάντως την Τετάρτη με μια λευκή σελίδα, χωρίς κανένα κείμενο ή φωτογραφίες παρά μόνο με μια σχολιαστική λεζάντα με την οποία καταγγέλλει την ατολμία που επέδειξε η Αμερική στη διαμάχη που έχει ξεσπάσει για τα αμφιλεγόμενα σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ.
«Η αμερικανική ελευθερία έκφρασης, όπως ασκείται αυτές τις στιγμές υπό την απειλή της ισλαμιστικής βίας» διαβάζουμε στην επικριτική λεζάντα, το μοναδικό σχόλιο που φιλοξενείται στην κενή σελίδα της Washington Times.
Ένας από τους 12 Δανούς γελοιογράφους, που με τα σκίτσά τους προκάλεσαν οργισμένες διαδηλώσεις σε μουσουλμανικά κράτη, δήλωσε την Τετάρτη σε γερμανική εφημερίδα ότι διακατέχεται από μεγάλη αγωνία για την τροπή που έλαβε η υπόθεση, και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στο μέλλον, ενώ αποκάλυψε ότι έχει δεχθεί δύο θανατικές απειλές.
Εν τω μεταξύ, στο κοινό τους ανακοινωθέν οι Ανάν, Σολάνα και Ιχσάνογλου χαρακτήρισαν προσβλητικά τα σκίτσα του Μωάμεθ, αλλά εξέφρασαν τη λύπη τους για την τροπή που πήραν οι διαμαρτυρίες των μουσουλμάνων σε διάφορες χώρες του κόσμου.
«Πιστεύουμε ότι η ελευθερία του Τύπου σημαίνει ευθύνη και διακριτικότητα, ενώ πρέπει να γίνονται σεβαστά τα πιστεύω άλλων θρησκειών. Πιστεύουμε όμως ακόμα ότι οι πρόσφατες πράξεις βίας ξεπέρασαν τα όρια της ειρηνικής διαμαμρτυρίας» αναφέρεται στο κείμενο.
Σε δηλώσεις επί του θέματος προέβη την Τετάρτη και ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Ο.Μπους, καλώντας τις κυβερνήσεις όλου του κόσμου να προστατεύσουν τις ζωές και την περιουσία διπλωματών μπροστά στη βία που ξέσπασε μετά τη δημοσίευση των επίμαχων σκίτσων.
«Πιστεύουμε σε έναν ελεύθερο Τύπο, και παράλληλα αναγνωρίζουμε ότι με την ελευθερία έρχονται και ευθύνες. Με την ελευθερία έχουμε την ευθύνη να σκεφτόμαστε τους άλλους» ανέφερε ο Μπους για να συμπληρώσει επίσης: «Καταδικάζουμε τη βία ως τρόπο έκφρασης δυσαρέσκειας σε όσα μπορεί να τυπώνονται σε έναν ελεύθερο Τύπο».
Από πλευράς της, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις κατηγόρησε το Ιράν και τη Συρία ότι υποκινούν τις βίαιες ενέργειες κατά της Δύσης μετά τη δημοσίευση των γελοιογραφιών του προφήτη Μωάμεθ. Οι δηλώσεις Ράις έγιναν κατά τη διάρκεια συνάντησης με την Ισραηλινή ομολογό της Τζίπι Λίβνι.
«Υπάρχουν κυβερνήσεις που επωφελήθηκαν από την ευκαιρία αυτή για να υποκινήσουν βίαιες ενέργειες» δήλωσε η Ράις σημειώνοντας πως δεν έχει καμία αμφιβολία ότι η συριακή και η ιρανική κυβέρνηση έκαναν ό,τι είναι δυνατόν για να ερεθίσουν την κοινή γνώμη και να την χρησιμοποιήσουν για τα δικά τους σχέδια.
Πούτιν: «Χρειάζεται μια συγγνώμη»
Τη δημοσίευση των σκίτσων καταδίκασε και ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν: «Καταδικάζουμε τα σκίτσα που προκαλούν σχίσμα μεταξύ των θρησκειών και προσβάλουν τα αισθήματα των πιστών» τονίζει σε συνέντευξή του στις ισπανικές εφημερίδες El Pais και Εl Mundo.
Ο ίδιος εκτιμά ακόμα ότι «πρέπει κανείς να σκεφτεί εκατό φορές πριν δημοσιεύσει ή σχεδιάσει κάτι και ότι εάν ένα κράτος δεν μπορεί να εμποδίσει τέτοιες δημοσιεύσεις, πρέπει τουλάχιστον να ζητεί συγγνώμη».
Παράλληλα, συνέστησε ηρεμία και καταδίκασε τις βίαιες διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται σε αρκετές μουσουλμανικές χώρες.
Εκκλήσεις για ηρεμία
Στην Ινδονησία, κυβέρνηση και θρησκευτικοί ηγέτες κάλεσαν τους πολίτες να διαδηλώνουν μεν κατά της δημοσίευσης των σκίτσων, αλλά να αποφεύγουν τη βία.
Στη Βοσνία, η μουσουλμανική κοινότητα καταδίκασε τη δημοσίευση των σκίτσων αλλά κάλεσε τους πολίτες να τηρήσουν αξιοπρεπή στάση και να απόσχουν από τη βία.
Μέλη της μουσουλμανικής κοινότητας της Βοσνίας θα διαδηλώσουν σήμερα μπροστά από τις πρεσβείες της Δανίας, της Νορβηγίας και της Γαλλίας στο Σεράγεβο, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη δημοσίευση των σκίτσων.
Αλλοι τρεις νεκροί
Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 17 τραυματίστηκαν την Τετάρτη στο νότιο Αφγανιστάν στη διάρκεια διαδήλωσης διαμαρτυρίας για τη δημοσίευση των σκίτσων του Μωάμεθ.
Περίπου 400 διαδηλωτές επιτέθηκαν στο αρχηγείο της αστυνομίας στην πόλη Καλάτ, πετώντας πέτρες και βάζοντας φωτιά σε αστυνομικό όχημα.
Συνολικά, δέκα άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στις διαδηλώσεις των τελευταίων ημερών κατά της δημοσίευσης και αναδημοσίευσης των σκίτσων με τον προφήτη Μωάμεθ.
Στη Λαχόρη του Πακιστάν, περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι πραγματοποίησαν διαδήλωση διαμαρτυρίας για να καταλήξουν σε δύο κινηματογράφους της πόλης στους οποίους έβαλαν φωτιά. Ακολούθησαν συγκρούσεις με την αστυνομία με αποτέλεσμα να τραυματιστούν αρκετά άτομα.
Στη Δυτική Όχθη, εκατοντάδες άτομα συγκεντρώθηκαν έξω από κτίριο που στεγάζει παρατηρητές της διεθνούς κοινότητας (Δανούς, Νορβηγούς, Ελβετούς, Τούρκους, Σουηδούς και Ιταλούς) και άρχισαν να πετούν πέτρες.
Το πλήθος διαλύθηκε με την παρέμβαση αστυνομικών, ενώ οι διεθνείς παρατηρητές κατέφυγαν στην ταράτσα του κτιρίου για να σωθούν.
Στην Υεμένη οι Αρχές προχώρησαν στο κλείσιμο μιας ακόμα εφημερίδας που αναδημοσίευσε τα σκίτσα του Μωάμεθ. Πρόκειται για την αγγλόφωνη Yemen Observer, η οποία έκλεισε «μέχρι νεωτέρας», όπως δήλωσαν οι Αρχές.
Στην Τουρκία, βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος κάλεσε τους μουσουλμάνους να μποϊκοτάρουν τα προϊόντα της Δανίας και της Νορβηγίας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη δημοσίευση των σκίτσων. Μάλιστα, είπε ότι ο ίδιος ως ιδιοκτήτης της αλυσίδας Super Market Kiler έχει θέσει το μέτρο αυτό σε εφαρμογή.
Tέλος, πρόσθεσε ότι έστειλε ταχυδρομικώς στον πρωθυπουργό της Δανίας το Κοράνι.
Διακόσιοι με τριακόσιοι υπερεθνικιστές πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας προς την πρεσβεία της Δανίας στην Aγκυρα για να διαμαρτυρηθούν για τις γελοιογραφίες του προφήτη Μωάμεθ. Οι διαδηλωτές άφησαν ένα μαύρο στεφάνι στη είσοδο της πρεσβείας και διαλύθηκαν χωρίς επεισόδια.
Στη Βρετανία, μουσουλμάνοι έκαψαν τα αντίτυπα φοιτητικής εφημερίδας επειδή αναδημοσίευσε ένα από τα επίμαχα σκίτσα.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ολυμπιακός: Το Σάββατο 7/2 το μνημόσυνο για τα θύματα της Θύρας 7
- Μια νύχτα μόνο: Δύσκολες στιγμές, κόντρες και μια εξαφάνιση
- Ο ΠΑΟΚ θα νικούσε, Ράφα και παίκτες τον διευκόλυναν
- Πάνω από 1 εκατ. παιδιά «ξεγυμνώθηκαν» από την ΑΙ σε έναν χρόνο – Η UNICEF ζητά μέτρα για τα deepfakes
- Παύλος Μαρινάκης: Στις 11 Φεβρουαρίου η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στην Άγκυρα
- Κολυδάς: Πιθανότητα εκδήλωσης ισχυρών βροχών και καταιγίδων στην Αττική μέσα στις επόμενες 2 – 3 ώρες
