Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς εκλέγεται τη Δευτέρα ο Γ.Παπανδρέου
Σημαντική ημέρα για τον Γ.Παπανδρέου και το ελληνικό σοσιαλιστικό κίνημα η Δευτέρα, καθώς ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εκλέγεται πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Επόμενο βήμα του, η παρουσίαση του μοντέλου διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ στο Πολιτικό Συμβούλιο της Αναβύσσου.
27
Σημαντική ημέρα θα είναι για τον Γιώργο Παπανδρέου και το ελληνικό σοσιαλιστικό κίνημα η Δευτέρα, καθώς ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εκλέγεται από τους ηγέτες των σοσιαλιστικών κομμάτων πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.
Ο κ. Παπανδρέου θα είναι ο μοναδικός υποψήφιος για τη θέση του προέδρου, ύστερα από πρόταση που υπέβαλε ομάδα εργασίας υπό τον Ισπανό πρωθυπουργό Χοσέ Λουίς Θαπατέρο, ενώ για πρώτη φορά θα εκλεγεί στη θέση αυτή ένας μάχιμος πολιτικός, καθώς η παράδοση ήθελε μέχρι τώρα να εκλέγονται πρώην πρωθυπουργοί, όπως ο Βίλι Μπραντ ή ο Πιέρ Μορουά.
Όπως έχουν αναφέρει στην πρότασή τους για την υποψηφιότητα του κ. Παπανδρέου οι σοσιαλιστές ηγέτες, «ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μπορεί στο περιβάλλον που διαμορφώνεται διεθνώς να δώσει σχέδιο, λύσεις, προοπτικές και πνοή στη σύγχρονη σοσιαλδημοκρατία».
Ιδιαίτερο είναι το ενδιαφέρον των σοσιαλιστών σχετικά με τις αλλαγές που επέφερε ο κ. Παπανδρέου στη λειτουργία του κόμματος, κάτι που μέτρησε σημαντικά στην επιλογή του για τη θέση του προέδρου. Ήδη, γίνεται λόγος για «ελληνικό μοντέλο» στη συγκρότηση και λειτουργία των κομμάτων, το οποίο μπορεί να αξιοποιηθεί διεθνώς.
Στο ΠΑΣΟΚ εκτιμούν ότι η εκλογή του κ. Παπανδρέου ως Προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς θα έχει θετικά αποτελέσματα και στο εσωτερικό της χώρας, όπου «έχει ήδη αναδειχθεί η υποκρισία της ΝΔ, οι αντιλαϊκές και αυταρχικές επιλογές της» και «έχει αποδειχθεί η διαχειριστική της ανικανότητα».
Η τελετή έναρξης των εργασιών της Σοσιαλιστικής Διεθνούς έγινε το βράδυ της Κυριακής στο Μέγαρο Μουσικής, με μια εκδήλωση που περιελάμβανε μουσικό πρόγραμμα, με τίτλο «Μουσικές του Κόσμου», αλλά και σύντομο χαιρετισμό του Γιώργου Παπανδρέου.
Οι εργασίες του Συμβουλίου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς αρχίζουν το πρωί της Δευτέρας σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας και θα ολοκληρωθούν το μεσημέρι της Τρίτης με την πρώτη -υπό τη νέα του ιδιότητα- συνέντευξη Τύπου του Γ.Παπανδρέου μαζί με τον ηραμματέα της Διεθνούς, Λουίς Αγιάλα.
Στις εργασίες της Σοσιαλιστικής Διεθνούς αναμένεται να πάρουν μέρος, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας κ. Σόκρατες, της Βουλγαρίας κ Στάνισεφ, ο πρόεδρος της Σερβίας-Μαυροβούνιο κ. Τάντιτς και ηγέτες σοσιαλιστικών κομμάτων όπως οι κ.κ. Ρασμούσεν, Ολάν, Ντ Αλέμα, Φασίνο, Τζεοάνα (πρώην πρωθυπουργός της Ρουμανίας), Ντι Ρούπο, Μπαϊκάλ, ενώ το Εργατικό Κόμμα της Βρετανίας θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Ανάπτυξης Τζ.Φολκς.
Από την Κύπρο θα πάρουν μέρος ο Βάσος Λυσσαρίδης και ο Γιαννάκης Ομήρου. Θα μετέχει επίσης ο επικεφαλής της Σοσιαλιστικής Ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Μάρτιν Σουλτς. Λόγω προβλημάτων που αντιμετωπίζουν στις χώρες τους, δεν έχει κλείσει ακόμα η συμμετοχή των πρωθυπουργών της Σουηδίας Γκόραν Πέρσον και της Ισπανίας Χοσέ Λουίς Θαπατέρο.
Το μοντέλο της «πράσινης» διακυβέρνησης
Παράλληλα, ο Γ.Παπανδρέου προετοιμάζεται για το διήμερο Πολιτικό Συμβούλιο της Αναβύσσου, στις 8 και 9 Φεβρουαρίου, κατά το οποίο τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ καλούνται να καταλήξουν στην προεκλογική στρατηγική τους.
Σύμφωνα με την Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, ο Γ.Παπανδρέου έχει κάνει ήδη τις επιλογές του για το μοντέλο της «πράσινης» διακυβέρνησης: Σχήμα 10-12 υπουργών στην πολιτική καθοδήγηση ενός κράτους ελαχίστων (συνενωμένων) δημόσιων οργανισμών με πλήρη αποκέντρωση λειτουργιών και αποφάσεων.
Το Υπουργικό Συμβούλιο θα δίνει κεντρικές δεσμευτικές κατευθύνσεις μόνο για την οικονομία, την εξωτερική πολιτική, τη δικαιοσύνη και την άμυνα, ενώ για την παιδεία, την υγεία και το κοινωνικό κράτος τα υπουργεία απλώς θα χαράζουν άξονες δράσης.
Όλες οι άλλες αρμοδιότητες μεταφέρονται στις περιφέρειες και στους δήμους. Αλλωστε, η αποκέντρωση διατρέχει οριζοντίως ολόκληρο το πλάνο του, από το οποίο δεν αποκλείεται ο ιδιωτικός τομέας, ούτε στην παιδεία ούτε στην υγεία, υπό αυστηρούς, όμως, όρους και προϋποθέσεις
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ
- Η μαγική εικόνα των δημοσκοπήσεων
- Θεσσαλονίκη: Τι εξετάζουν οι Αρχές για τις δολοφονίες των δύο γυναικών στη Μενεμένη – Προφυλακιστέοι οι κατηγορούμενοι
- Πόσα κέρδισαν τα ελληνικά ξενοδοχεία το 2025 – Ποια ξεχώρισαν σύμφωνα με έρευνα
- Οι αθλητικές μεταδόσεις (3/2): Πού θα δείτε τα ματς Ολυμπιακού – Παναθηναϊκού στη Euroleague και την Εθνική
- Σύντομα θα μπορείτε να επισκεφθείτε το εφηβικό δωμάτιο του Ντέιβιντ Μπόουι – «Ολόκληρος ο κόσμος μου»
- Νέα Πέραμος: Έξι μέρες ήταν ζωντανός ο 27χρονος πριν τον εκτελέσουν – Τα σενάρια που εξετάζουν οι Αρχές



