
«Ψαλίδι» στον αριθμό των εισακτέων ζητούν από το υπουργείο οι διοικήσεις των ΑΕΙ
Μείωση του αριθμού των εισακτέων στα ΑΕΙ σε ποσοστό έως και 50% ζητούν από το υπουργείο Παιδείας οι διοικήσεις των Πανεπιστημίων. Οι πρυτάνεις μιλούν για αδυναμία παροχής εκπαιδευτικού έργου λόγω οικονομικών προβλημάτων.
30
Μείωση του αριθμού των εισακτέων στα ΑΕΙ σε ποσοστό έως και 50% ζητούν από το υπουργείο Παιδείας οι διοικήσεις των Πανεπιστημίων. Οι πρυτάνεις μιλούν για αδυναμία παροχής εκπαιδευτικού έργου λόγω οικονομικών προβλημάτων.
Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ της Ελευθεροτυπίας της Παρασκευής, μεγάλο πρόβλημα απορρόφησης παρουσιάζεται στο Πανεπιστημίο Αθηνών, στο ΕΜΠ και στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.
Χαρακτηριστική είναι η ανακοίνωση του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου: «Ο καθορισμός του αριθμού αλλά και του γνωστικού υπόβαθρου των εισακτέων πρέπει να είναι συμβατός με την αποστολή, τη φυσιογνωμία του ιδρύματος, τις οποίες σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αλλοιώνει.»
Πάντως, όπως αναφέρει η ίδια εφημερίδα, το υπουργείο Παιδείας δεν πρόκειται να κάνει δεκτές τις προτάσεις των διοίκησεων των Πανεπιστημίων.
Αλλωστε, τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των εισακτέων μειώνεται σε ελάχιστο ποσοστό: πέρυσι μειώθηκε σε ποσοστό 1,7% δηλαδή 1.350 λιγότερες θέσεις σε σύνολο 81.267.
Οι διοικήσεις των Πανεπιστημίων εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκειά τους, διότι εκτός από την αδυναμία επαρκούς εκπαίδευσης θεωρούν ότι το ζήτημα άπτεται και της θεσμικής αυτοτέλειάς τους.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ρωσία: Ενας άμαχος νεκρός σε επιδρομή drones της Ουκρανίας
- Γάζα: 4 νεκροί, ανάμεσά τους δημοσιογράφος του Al Jazeera, από ισραηλινά πλήγματα
- Λίβανος: Η Τουρκία «καταδικάζει σθεναρά» τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς
- Λίβανος: Η κυβέρνηση Μελόνι καταδικάζει τους ισραηλινούς πυροβολισμούς κατά της UNIFIL
- Κύπρος: Νέο διοικητή της ΟΥΝΦΙΚΥΠ διόρισε ο Αντόνιο Γκουτέρες
- Λίβανος: «Αγανάκτηση για τους θανάτους και τις καταστροφές» που προκάλεσε το Ισραήλ