Διαμάχη στη Βούλη για την πρόταση περί λειτουργίας των καταστημάτων επτά Κυριακές
Αντιπαράθεση σημειώθηκε στην Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής για την πρόταση περί λειτουργίας των καταστημάτων επτά Κυριακές το χρόνο. Ο Δ.Σιούφας υποστήριξε ότι θα οδηγήσει σε προσλήψεις· για εξυπηρέτηση συμφερόντων μεγάλων επιχειρήσεων έκανε λόγο η αντιπολίτευση.
53
Αντιπαράθεση σημειώθηκε στην Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής για την κυβερνητική πρόταση περί λειτουργίας των καταστημάτων επτά Κυριακές το χρόνο. Ο Δ.Σιούφας υποστήριξε ότι θα οδηγήσει σε προσλήψεις· για εξυπηρέτηση συμφερόντων μεγάλων επιχειρήσεων έκανε λόγο η αντιπολίτευση.
Ο υπουργός Ανάπτυξης επέμεινε ότι η προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων επτά Κυριακές το χρόνο, ανταποκρίνεται στις ανάγκες των καταναλωτών και των επιχειρήσεων και επικαλέστηκε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία, το διευρυμένο ωράριο οδήγησε σε προσλήψεις 1994 ανέργων από μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ υπενθύμισαν παλαιότερες δηλώσεις του κ. Σιούφα, ότι δεν επρόκειτο να υπάρξουν περαιτέρω αλλαγές στο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων και τόνισαν ότι η κυβέρνηση νομοθετεί εκ του προχείρου, χωρίς να απαντά σε πραγματικά προβλήματα, θέτει την εργασία στο περιθώριο και ευνοεί τις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις σε βάρος των μικρότερων.
Ειδικότερα, ο Χρήστος Πρωτόπαπας υπογράμμισε ότι η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου έχει ταχθεί εναντίον της εργασίας τις Κυριακές και πως κανένας συλλογικός φορέας δεν έχει ζητήσει την επέκταση. «Ποιος ζήτησε τη νέα διεύρυνση; Ποιος ώθησε τον υπουργό να υπονομεύσει ο ίδιος την αξιοπιστία των πρόσφατων δηλώσεών του;» ρώτησε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.
Ο Δ.Σιούφας απάντησε: «Χρειάζεται για μια κυβέρνηση να το ζητήσει κάποιος; Κυβέρνηση σημαίνει πρόβλεψη. Εγώ, είμαι πιστός οπαδός του Αννίβα που είπε ότι είτε θα βρούμε το δρόμο, είτε θα τον ανοίξουμε. Έτσι, ανοίγουμε νέους δρόμους προς όφελος του ελληνικού λαού. Εμείς δεν μεταθέτουμε τα προβλήματα, αλλά τα αντιμετωπίζουμε επί τόπου».
Επιπλέον, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Παπαθανασίου επισήμανε ότι ο Εμπορικός Σύλλογος της Αθήνας, έχει λάβει απόφαση για περισσότερες Κυριακές λειτουργίας στις ημέρες των εορτών, ή εκτάκτως.
Ενάντια στην πρόταση του κ. Σιούφα, τάχθηκαν και οι εκπρόσωποι της Αριστεράς. Ο εισηγητής του ΚΚΕ Σταύρος Σκοπελίτης σημείωσε ότι το κόμμα του αντιτάσσεται στην απελευθέρωση του ωραρίου, την οποία ωστόσο ξεκίνησε το ΠΑΣΟΚ. Ο ίδιος επισήμανε ότι «η ζωή θα γίνει πραγματικά κόλαση για τον εργαζόμενο» και κατέληξε λέγοντας ότι το κόμμα του θα επιδιώξει να καταργηθούν οι νόμοι για την ευελιξία στην αγορά εργασίας.
Εκ μέρους του Συνασπισμού, η Ασημίνα Ξυροτήρη διέκρινε στο ήδη εφαρμοζόμενο ωράριο, «πλήρη εξόντωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των υπαλλήλων που δουλεύουν σ αυτές» και υπογράμμισε ότι «η χώρα μας δεν αντέχει αυτή την πολιτική, παρά μόνον οι πολυεθνικές».
Απαντώντας στις επικρίσεις, ο Δ. Σιούφας επικαλέστηκε ενημέρωση του Διοικητή του ΟΑΕΔ, σύμφωνα με την οποία, τους τρεις τελευταίους μήνες του 2005, υπήρξαν 3.045 αιτήσεις μικρομεσαίων επιχειρήσεων προκειμένου να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του διευρυμένου ωραρίου και κάλυψη τελικώς, 1.994 θέσεων.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ,ΜΠΕ
- ΕΟ ΚΚΕ για Γροιλανδία: Απαράδεκτες οι απειλές των ΗΠΑ, συνένοχοι ΕΕ και ΝΑΤΟ
- Δύο γρήγορα γκολ για τη Μπόντο κόντρα στη Σίτι (vids)
- Στρασβούργο: Διαδήλωση αγροτών έξω από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατά της συμφωνίας ΕΕ-Mercosur
- Ασφαλιστικές εισφορές: Τι αλλάζει για ελεύθερους επαγγελματίες – Πότε λήγει η προθεσμία επιλογής κατηγορίας
- Ακόμη ένα cancel: To Νetflix «κόβει» τη Μέγκαν Μαρκλ – «Απελπισμένη προσπάθεια αυτοπροβολής»
- Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω έκτακτων καιρικών φαινομένων – Που σημειώνονται διακοπές κυκλοφορίας