28

Το Κοινοβούλιο της Συρίας ζήτησε ομοφώνως να δικαστεί για εσχάτη προδοσία ο πρώην αντιπρόεδρος της χώρας Αμπντέλ Χαλίμ Χαντάμ, ο οποίος ενέπλεξε με δηλώσεις του τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Ασαντ στην υπόθεση της δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού του Λιβάνου Ραφίκ Χαρίρι.

«Κάνουμε έκκληση προς τον υπουργό Δικαιοσύνης να λάβει τα κατάλληλα μέτρα ώστε να οδηγηθεί ενώπιον της δικαιοσύνης ο Χαλίμ Χαντάμ με τη κατηγορία της εσχάτης προδοσίας», ανακοίνωσε ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Μαχμούντ αλ Αμπράς μετά τη σχετική ψηφοφορία.

Είχαν προηγηθεί οργισμένες δηλώσεις βουλευτών κατά του Χαντάμ από το βήμα του Κοινοβουλίου.

«Αυτό που αποδείχθηκε πέραν πάσης αμφιβολίας είναι ότι [ο Χαντάμ] έδωσε μία νίκη στους εχθρούς του έθνους και έκοψε κάθε δεσμό με την πατρίδα. Αυτό είναι ο ορισμός μίας άνανδρης πράξης προδοσίας», δήλωσε ένας βουλευτής.

«Απαιτώ να δικαστεί ο Χαντάμ γιατί επιτέθηκε κατά της αξιοπρέπειας της Συρίας και ταπείνωσε εκατομμύρια Σύρους», δήλωσε ένας άλλος βουλευτής.

Νωρίτερα η εφημερίδα Ad-Diyar είχε αναγορεύσει τον Χαντάμ σε «Ιούδα της Συρίας».

Ο Χαλίμ Χαντάμ είχε δηλώσει στο δίκτυο Αl Arabiya από το Παρίσι όπου διαμένει από τον Σεπτέμβριο ότι «ο Ασαντ μού είπε ότι είχε μεταφέρει πολύ σκληρά λόγια στον Χαρίρι… κάτι που συνοψίζεται στο Θα συνθλίψω όποιον προσπαθήσει να μην μας υπακούσει».

Στην ίδια συνέντευξη ο πρώην αντιπρόεδρος της χώρας είχε δηλώσει ότι οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας του δεν θα μπορούσαν να έχουν προχωρήσει στη δολοφονία Χαρίρι χωρίς την έγκριση του Ασαντ.

«Πρέπει να περιμένουμε τα αποτελέσματα της έρευνας του ΟΗΕ», είχε προσθέσει ο 73χρονος Χαντάμ.

Όπως σημειώνει το BBC, oι ισχυρισμοί του Χαντάμ φαίνεται να υποστηρίζουν μαρτυρίες που αναφέρονται σε έκθεση του ΟΗΕ για τη δολοφονία Χαρίρι, ότι ο πρόεδρος Ασαντ τον είχε απειλήσει τον Αύγουστο του 2004.

Ο ίδιος ο Χαρίρι, σε μία μαγνητοφωνημένη ομιλία του που επικαλείται η έρευνα του ΟΗΕ, είχε χαρακτηρίσει τη συγκεκριμένη ημέρα ως τη χειρότερη της ζωής του.

Ο Ασαντ έχει αρνηθεί οποιαδήποτε ανάμειξη στη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού του Λιβάνου στη Βηρυτό τον περασμένο Φεβρουάριο.

Εντούτοις, η έρευνα των Ηνωμένων Εθνών υποστηρίζει ότι το πολύπλοκο σχέδιο της δολοφονίας ήταν αδύνατο να εκτελεστεί χωρίς τη γνώση των δυνάμεων ασφαλείας της Συρίας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ