51

Καταγγελίες για εκλογική νοθεία διατυπώνει η κεντρική πολιτική συμμαχία των σουνιτών Αράβων του Ιράκ. Βάσει των προκαταρκτικών αποτελεσμάτων, προηγείται η σιιτική Ενωμένη Ιρακινή Συμμαχία με ποσοστό της τάξεως του 58% στη Βαγδάτη. Οριστικά αποτελέσματα στις αρχές Ιανουαρίου.

Το Ιρακινό Μέτωπο της Ομόνοιας απειλεί να μπλοκάρει το σχηματισμό νέας κυβέρνησης εφόσον δεν ικανοποιηθούν οι αξιώσεις του. «Απορρίπτουμε τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν από την Εκλογική Επιτροπή» δήλωσε την Τρίτη ο Αντνάν αλ-Ντουλάιμι, εκ των ηγετικών στελεχών της σουνιτικής συμμαχίας.

«Εάν η Εκλογική Επιτροπή δεν λάβει μέτρα για την αποκατάσταση της δικαιοσύνης, θα απαιτήσουμε τη διεξαγωγή νέων εκλογών» συνέχισε ο σουνίτης αξιωματούχος. «Μην παίζετε με τη φωτιά» ήλθε να συμπληρώσει ο γενικός γραμματέας της συμμαχίας, Ταρίκ αλ-Χασιμί.

Οι σουνίτες Αραβες ψήφισαν ως φαίνεται μαζικά στις ιστορικές εκλογές της περασμένης Πέμπτης, σε αντίθεση με την ηχηρή απουσία τους κατά την ψηφοφορία του περασμένου Ιανουαρίου για τη μεταβατική κυβέρνηση του Ιράκ, σημειώνει το BBC.

Βάσει των προκαταρκτικών αποτελεσμάτων που προκύπτουν από την καταμέτρηση του 89% των ψήφων, η σιιτική Ενωμένη Ιρακινή Συμμαχία (AUI) επιβεβαιώνει την ισχυρή της παρουσία στην πολιτική σκηνή του μεταπολεμικού Ιράκ.

Συγκεντρώνει ποσοστό της τάξεως του 58% στη μεγαλύτερη περιφέρεια, τη Βαγδάτη, και εξασφαλίζει 59 σε σύνολο 275 εδρών. Δεύτερο έρχεται το ψηφοδέλτιο του ιρακινού Μετώπου της Ομόνοιας με 18,6% στη Βαγδάτη και ακολουθεί το ψηφοδέλτιο του πρώην πρωθυπουργού Ιγιάντ Αλάουι.

Η Εκλογική Επιτροπή ανακοίνωσε, επίσης, πως η σιιτική συμμαχία προηγείται στη Βασόρα και σε άλλες οκτώ νότιες περιφέρειεες, ενώ η Συμμαχία του Κουρδιστάν έρχεται πρώτη σε τρεις περιφέρειες του Βορρά.

Ο Ιρακινός πρόεδρος Τζαλάλ Ταλαμπανί, εκ των ηγετών της Συμμαχίας του Κουρδιστάν, απορρίπτει τις καταγγελίες των σουνιτών για νοθεία, τονίζοντας πως θέλει να δει μία ενωμένη κυβέρνηση ανεξαρτήτως του εκλογικού αποτελέσματος.

«Ορισμένες αντιρρήσεις είναι λογικές και άλλες όχι. Εναπόκειται στην Εκλογική Επιτροπή να κάνει το διαχωρισμό» επισήμανε ο Ταλαμπανί, υπεραμυνόμενος του δίκαιου τρόπου διεξαγωγής της εκλογικής διαδικασίας.

Αποχώρησαν οι πρώτοι Βούλγαροι στρατιώτες

Χωρίς καμία προειδοποίηση, για λόγους ασφαλείας, επέστρεψε οριστικά το βράδυ της Τρίτης από το Ιράκ η πρώτη ομάδα Βούλγαρων στρατιωτικών (περίπου 150). Ο πρωθυπουργός Σεργκέι Στανίσεφ υποδέχθηκε προσωπικά τη μονάδα.

Σε δηλώσεις του ο κ. Στανίσεφ είπε ότι συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις με την Ουάσιγκτον και τα υπόλοιπα μέλη της συμμαχίας για τη μορφή υπό την οποία η Βουλγαρία θα συνεχίσει τη συμμετοχή της στη διεθνή προσπάθεια σταθεροποίησης του Ιράκ.

Συζητείται πρόταση Βούλγαροι στρατιωτικοί ή αστυνομικοί να αναλάβουν τη φρουρά στρατοπέδου προσφύγων βόρεια της Βαγδάτης, όπως ανακοίνωσε πρόσφατα ο υπουργός Αμυνας Μπλιζνάκοφ.

Το βουλγαρικό τάγμα πεζικού είχε δέκα νεκρούς και δεκάδες τραυματίες.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ